Liikunta nuorentaa sydäntä – ainakin hiirillä

Liikunta saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan tehostaa uusien sydänsolujen muodostumista ja siten nuorentaa ja korjata sydäntä. Havainto on hyvin mielenkiintoinen, sillä vaikka liikunnan sydänhyödyt on tunnettu pitkään, tutkijat eivät ole varmoja mistä ne tarkalleen johtuvat.Nyt tehdyt havainnot perustuvat hiirikokeisiin, joissa terveet hiiret saivat juosta mielin määrin juoksupyörässä. Hiiret juoksivat vapaaehtoisesti noin viisi kilometriä päivässä, ja niitä verrattiin hiiriryhmään, jonka asumuksessa ei ollut juoksumahdollisuutta.Selvittääkseen lisääkö liikunta uusien sydänsolujen muodostumista tutkijat antoivat hiirille ainetta, joka merkitsee solut niiden syntyessä. Näin he pystyivät seuraamaan, minne ja kuinka paljon uusia soluja muodostui. Kun liikuntaa harrastaneita hiiriä verrattiin fyysisesti passiivisiin lajitovereihin, liikuntaa harrastaneiden sydämistä löytyi uusia sydänlihassoluja lähes viisi kertaa enemmän.

Seuraavaksi tutkijat selvittivät vaikuttivatko tuoreet sydänlihassolut hiirten terveyteen myös käytännössä. Tämä onnistui laittamalla sydänkohtauksen sairastaneita hiiriä samaan tutkimusasetelmaan. Tässäkin kokeessa hiiret juoksivat juoksupyörässä sydänkohtauksesta huolimatta, ja uusia sydänlihassoluja muodostui enemmän kuin verrokeilla. Tämä viittaa liikunnan voivan myös auttaa sydänlihaksen vaurioiden korjaantumista.Tulokset ovat alustavia eikä vielä ole selvää, miten hyvin ne yleistyvät ihmisiin. Tämän varmistaminen edellyttää lisätutkimuksia. Seuraavaksi tutkijat yrittävät selvittää, mitä reittejä liikunnan sydänlihassoluja lisäävä vaikutus välittyy. Tämän ratkaiseminen voisi tuottaa uusia sydänlihasta korjaavia hoitoja.Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Nature Communications 2018)https://www.nature.com/ncomms/

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018425) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla