Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan mentolisavukkeita polttavat nuoret tupakoivat enemmän ja heidän nikotiiniriippuvuutensa on pahempi kuin tavallisia savukkeita polttavien. Mentolisavukkeet kiellettiin Suomessa vuonna 2020.Tutkimus perustuu 1 100 yhdysvaltalaisen 12–17-vuotiaan kyselytutkimukseen vuosilta 2013–2019. Osallistujista 60 prosenttia aloitti tupakoinnin seurannan aikana. Analyysissa keskityttiin nuoriin, jotka olivat tupakoineet edellisten 30 päivän aikana. Tulosten perusteella mentolisavukkeita suosivat tupakoivat useammin ja heidän tupakointinsa oli säännöllistä noin 60 prosenttia todennäköisemmin kuin tavallisia savukkeita polttavien. Heidän nikotiiniriippuvuutensa oli myös voimakkaampi, tulokset osoittivat.Osa nuorista vaihtoi mentolisavukkeista tavallisiin savukkeisiin seurannan aikana, ja tämä liittyi tupakoinnin vähentymiseen ja säännöllisen tupakoinnin vähentymiseen. Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat siihen, että mentolisavukkeita suosivat nuoret tupakoivat enemmän, mutta tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka. Aiemmissa tutkimuksissa on tosin tehty samaan viittaavia havaintoja. Mentoli voi joidenkin tutkimusten perusteella helpottaa savun hengittämistä ja mahdollisesti myös vahvistaa nikotiinin vaikutuksia.

Suomessa tupakkatuotteiden makuaineet ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2016 alkaen, mutta siirtymäsäännöksellä mentolisavukkeiden myyntiaikaa jatkettiin vuoden 2020 toukokuuhun. Kiellolla haluttiin vähentää etenkin nuorten tupakointia ja tupakoinnin aloittamista. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;6:e2217144)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.17144

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla