
Kynsien värimuutosten, epätasaisen pinnan ja liuskoittumisen uskotaan kertovan puutostilasta. Onko se totta?
Moni uskoo, että kynsien kunto heijastelee hivenaineiden tai mineraalien riittävää tai riittämätöntä saantia. Tutkimustietoa tästä ei kuitenkaan ole olemassa.
– En ole itse koskaan nähnyt, että potilas olisi saanut hivenaine- tai mineraalilisistä avun kynsimuutoksiin. Biotiini saattaa hiukan auttaa, jos siitä on ollut puutosta, mutta melkein aina sitäkin saa ravinnosta aivan riittävästi, Ihotautilääkäri Carl Kyrklund toteaa.
Ravitsemuksellinen puutostila vaikuttaa kynsiinkin, jos on kyse vakavasta aliravitsemuksesta. Länsimaissa sellainen on kuitenkin harvinaista.
Kohollaan olevaa pystyraitaa kynnen keskellä saatetaan pitää merkkinä raudan puutteesta tai suuresta verenhukasta. Kynsi ei kuitenkaan hitaan kasvuvauhtinsakaan puolesta ehtisi reagoida esimerkiksi sisäiseen verenvuotoon.
Joskus pystyraita kasvaa vamman seurauksena, jos kynsijuuri on jotenkin vahingoittunut, mutta se voi olla myös perinnöllinen piirre.
Vaarattomat valkeat täplät ja raidat
Kaikkein sitkein puutostiloihin liittyvä uskomus taitaa olla se, että valkoinen täplä tai poikkijuova kynnessä olisi merkki kalkin puutoksesta. Ei ole.
Täplät ovat melkein aina merkkejä kynsipetiin osuneista iskuista tai pienistä vammoista, jotka tulevat esiin kynnen kasvaessa. Koko kynnen levyiset vaaleat raidat ovat nekin vaarattomia, ja niitä sanotaan Beaun poikkijuoviksi.
– Beaun poikkijuovia voi tulla esimerkiksi elimistön järkyttymisen, vaikkapa sädehoitojen, seurauksena. Kynnen juuri reagoi vetämällä poikkiviivan. Kun raita tulee näkyviin, sen aiheuttaneesta tapahtumasta on jo jonkin aikaa, selittää Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen lehtori Minna Stolt.
Asiantuntijat: Carl Kyrklund, ihotautien erikoislääkäri, Mehiläinen ja Ihosairaala. Minna Stolt, TtT, dosentti, jalkaterapeutti ja yliopistonlehtori, Turun yliopisto.
Tämä artikkeli on julkaistu Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Raudanpuute aiheuttaa joillain ihmisillä aivan taatusti muutoksia kynsiin! Tästä on omakohtaista kokemusta. Aikani ihmettelin hauraita,repeileviä ja kuoppaisia kynsiäni, kunnes verikokeissa todettiin raudanpuuteanemia. Kun söin rautaa niin kynnetkin parani.