Veren hyytymistä hillitsevät antikoagulanttilääkitykset eivät näyttäisi toimivan yhtä hyvin potilailla, jotka saavat samanaikaisesti ainakin viittä muuta lääkettä. Tällaiset monilääkityt potilaat joutuvat myös muita todennäköisemmin sairaalahoitoon
Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa seurattiin kolmen vuoden ajan 2 000 potilasta, jotka olivat K-vitamiinin estoon perustuvalla antikoagulanttilääkityksellä. Lähes 85 prosenttia potilaista käytti ainakin viittä eri lääkettä samanaikaisesti.
Viittä tai useampaa lääkettä käyttävien antikoagulanttilääkitys oli huonommassa tasapainossa kuin potilaiden, jotka eivät olleet monilääkittyjä. He myös saivat todennäköisemmin verenvuotoja, joutuivat sairaalahoitoon ja myös menehtyivät seurannan aikana todennäköisemmin kuin muut potilaat. Yhteydet olivat sitä voimakkaampia mitä useampia samanaikaisia lääkityksiä potilaalla oli.

Suomessa arviolta joka neljäs yli 75-vuotias käyttää vähintään kymmentä lääkettä. Monilääkityt sairastavat paljon, mutta samaa sairautta voidaan myös hoitaa usealla eri lääkkeellä. Monia lääkkeitä käytettäessä vaarana on muun muassa haittavaikutusten kasaantuminen. Tällöin haittavaikutuksia voidaan hoitaa uusilla lääkkeillä, mikä pahentaa tilannetta entisestään.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2019;DOI:10.1111/jgs.15712)https://doi.org/10.1111/jgs.15712

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2019320) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla