Sairaalahoitoon joutuvan vanhuksen toipumismahdollisuudet ovat paremmat, jos häntä hoitaa naislääkäri. Ero mieslääkäreihin ei ole kovin suuri, mutta tutkijat pitävät sitä silti huomionarvoisena.

Tiedot käyvät ilmi yli 1,5 miljoonan keskimäärin 80-vuotiaan yhdysvaltalaisen rekisteritiedoista vuosilta 2011–2014. Rekisterien avulla tutkijat selvittivät, miten moni potilas oli menehtynyt 30 päivän sisällä sairaalaan joutumisesta ja kuinka moni oli joutunut takaisin sairaalahoitoon.

Tulosten perusteella naislääkäreiden hoitamien potilaiden riski menehtyä tai joutua uudelleen sairaalahoitoon oli jonkin verran pienempi kuin mieslääkäreiden hoitamien. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että jokaista 233 naislääkärin hoitamaa potilasta kohden yksi potilas enemmän jäi henkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aineistosta ei voinut päätellä, miksi naislääkärien potilaat pärjäsivät paremmin, mutta aiemmissa tutkimuksissa mieslääkärien ja naislääkärien väliltä on löydetty useita eroja. Naislääkärit ensinnäkin noudattavat virallisia hoitosuosituksia ja tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä todennäköisemmin kuin mieslääkärit. Naislääkärit saattavat myös kommunikoida miehiä paremmin ja ottaa potilaan psykososiaaliset tarpeet useammin huomioon, tutkimuksista tiedetään. On silti mahdollista, että lääkärin sukupuolen lisäksi moni muukin seikka on vaikuttanut tuloksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.7875)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2016.7875

Sisältö jatkuu mainoksen alla