Univaikeudet saattavat paljastaa, ketkä iäkkäät ovat suurentuneessa muistisairauksien vaarassa, korealaistutkijat ovat havainneet. Varsinkin nukahtamisvaikeudet liittyivät dementian ja sitä lievemmän kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän riskiin.
Korealaisten tulokset perustuvat 2 200 kognitiivisesti terveen ja 655 lievää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää potevan nelivuotiseen seurantaan. Uniongelmia kartoitettiin tutkimuksen alussa ja seurannan päätteeksi.
Tulosten perusteella muisti ja muut kognitiiviset toiminnot heikentyivät todennäköisemmin osallistujilla, joilla oli vaikeuksia nukahtaa ja jotka nukkuivat yli 8-tuntisia yöunia. Myös vuorokausirytmiltään aamuihmisiksi luokitellut sairastuivat iltavirkkuja todennäköisemmin. Lisäksi seurannan aikana ilmaantuneet nukahtamisvaikeudet liittyivät suurentuneeseen kognitiivisten heikentymien riskiin.
Korealaisten havainnot viittaavat univaikeuksien voivan paljastaa muistisairauksien vaarassa olevat, mutta tulokset pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa. Tulokset julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2018;DOI:10.1002/ana.25166)https://doi.org/10.1002/ana.25166

(2018417) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla