MS-tauti eli multippeliskleroosi saattaa kehittyä hieman tavallista todennäköisemmin henkilöille, jotka ovat kärsineet useita aivotärähdyksiä nuorena. Havainto julkaistiin arvostetussa Annals of Neurology -lehdessä
Ruotsalaisiin rekisteriaineistoihin perustuvan tutkimuksen mukaan useita aivotärähdyksiä 10–20-vuotiaana kokeneet sairastuivat MS-tautiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka olivat säästyneet aivotärähdyksiltä. Myös yksittäinen aivotärähdys liittyi suurentuneeseen MS-riskiin, mutta yhteys oli selvästi heikompi. Alle kymmenvuotiaana sattuneet aivotärähdykset eivät liittyneet sairastumisriskiin.
Tutkimuksessa käytettiin tietoja kaikista vuoden 1964 jälkeen syntyneistä ruotsalaisista, jotka olivat sairastuneet MS-tautiin ennen vuotta 2012. Potilaita löytyi 7 300, ja heitä jokaista kohden rekistereistä valittiin kymmenen tervettä samanikäistä verrokkia.
Tulokset eivät osoita, mistä havaittu yhteys johtuu, mutta mahdollisesti toistuvat aivotärähdykset nuorena laukaisevat autoimmuuniprosessin, joka johtaa MS-tautiin. Aivotärähdysten lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, joten niitä kannattaa tulkita varoen.MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.
Aivotärähdyksen oireisiin kuuluu mm. pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Myös erilaiset neurokognitiiviset oireet, kuten muistin ja tajunnantason heikentyminen ovat yleisiä, mutta ohimeneviä oireita. Erityisesti lapsilla ja nuorilla aivovamma voi näkyä aivoissa vielä kuukausia loukkaantumisen jälkeen ja osa saattaa oireilla lievästi vielä vuoden kuluttua.
Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2017;DOI:10.1002/ana.25036)http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.25036/abstract

(2017913) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla