Päivittäin leipää syövät lapset suurentuneessa keliakian vaarassa – koskee lapsia, jotka ovat perinnöllisesti alttiita keliakialle

Vuoden iässä päivittäin paljon leipää syövät lapset saattavat sairastua muita todennäköisemmin keliakiaan. Havainto koskee tosin vain lapsia, jotka ovat perinnöllisesti alttiita vanhempien keliakian vuoksi.Ruotsalaistutkimuksen perusteella riski sairastua keliakiaan on 47–79 prosenttia suurempi lapsilla, jotka syövät gluteenia sisältävää leipää ainakin 18 grammaa päivittäin. Yhdeksän kuukauden iässä myös päivittäinen gluteenipitoinen puuro ja runsas maitomurojen syöminen 18 kuukauden iässä liittyivät suurentuneeseen sairastumisriskiin.Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ne antavat aiheen välttää päivittäistä leivän ja puuron syömistä, jos lapsi tiedetään perimältään alttiiksi keliakialle.Tutkimukseen osallistui 2 100 ruotsalaislasta, joiden ruokavalioita selvitettiin 6–24 kuukauden iässä. Viisitoistavuotisen seurannan aikana 23 prosentilla lapsista todettiin IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineiden perusteella keliakia. Lisäksi 12 prosenttia sairastui koepalalla varmistettuun keliakiaan.Keliakia on elinikäinen tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Tyypillisimmät oireet ovat krooninen ripuli tai löysät ulosteet, ilmavaivat, laihtuminen ja lapsilla kasvun hidastuminen. Keliakiaa sairastaa 1 % lapsista, 2 % aikuisista ja lähes 3 % ikääntyneistä. Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2022;10.1093/ajcn/nqac086)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac086

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla