Yhteiset ruokahetket saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella vaikuttaa siihen, miten usein teinit syövät kasviksia ja hedelmiä ja toisaalta roskaruokaa. Perheateriat liittyvät terveellisempään ruokavalioon riippumatta siitä, miten hyvin perheenjäsenet tulevat toimeen keskenään.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat lähes kolmentuhannen 14–21-vuotiaan perheensä kanssa asuvan nuoren ja nuoren aikuisen kyselyvastauksiin.Tulosten perusteella nuoret, jotka söivät usein perheensä kanssa illallista, söivät muita enemmän hedelmiä ja kasviksia ja vähemmän pitsoja, hampurilaisia ja muuta roskaruokaa. Pojilla yhteiset ateriat liittyivät myös vähäisempään sokeroitujen virvoitusjuomien kulutukseen.Tutkijat halusivat myös selvittää johtuvatko yhteisiin aterioihin liittyvät hyödyt siitä, että yhdessä syövät perheet ovat ns. hyviä perheitä, mutta näiden tulosten perusteella perheen sisäinen dynamiikka ei näyttäisi selittävän yhteisiin aterioihin liittyviä vaikutuksia. Yhteiset illalliset liittyivät terveellisempään ruokavalioon riippumatta siitä, millaisiksi nuoret arvioivat perheensä. Valtaosa tosin arvioi perhettään positiivisesti.Perheaterioiden sisältöä ei tässä tutkimuksessa tarkasteltu, mutta aiempien tutkimusten valossa lapset syövät enemmän kasviksia ja hedelmiä, jos heidän vanhempansa syövät niitä. On myös jonkin verran näyttöä siitä, että yhteiset ateriat auttavat lasten painonhallinnassa. Tässä tutkimuksessa perheissä syötiin yhdessä keskimäärin kolmesti viikossa.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2018;DOI:10.1001/jamanetworkopen.2018.5217)https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2715616

(20181220) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla