Psykoosilääkkeiden on pelätty aiheuttavan synnynnäisiä epämuodostumia, jos niitä käyttää raskauden aikana. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella pelkoon ei kuitenkaan ole aihetta.

Kun tutkijat huomioivat analyysissa psykoosilääkityksellä olevien psyykkiset ja fyysiset sairaudet sekä muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, psykoosilääkitykset eivät suurentaneet synnynnäisten epämuodostumien riskiä.

Ainoa poikkeus oli risperidoni, johon liittyi jonkin verran suurentunut epämuodostumien vaara. Tutkijat pitävät kuitenkin risperidonia koskevaa havaintoa yllättävänä ja kehottavat suhtautumaan siihen varauksella ennen lisätutkimusten varmistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat yli 1,3 miljoonan naisen terveysrekisteritietoihin. Naisista 9 300 käytti toisen sukupolven psykoosilääkkeitä ja 730 ensimmäisen sukupolven lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset ovat hyvin tervetulleita, sillä monet naiset joutuvat käyttämään psykoosilääkkeitä raskauden aikana, mutta tutkimusnäyttö niiden turvallisuudesta tai mahdollisista haitoista on ollut vähäistä. Esimerkiksi skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla lääkityksen keskeyttäminen voi oireiden pahentumisen vuoksi olla myös riski raskaudelle.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2016;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2016.1520)
http://dx.doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2016.1520

Sisältö jatkuu mainoksen alla