Oliiviöljyä päivittäin käyttävät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin muita epätodennäköisemmin, yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa. Yhteys havaitaan varsinkin, jos oliiviöljy korvaa ruokavaliossa muita, huonompia rasvoja.Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä, ja sen perusteella runsaat 7 grammaa eli noin puolikkaan ruokalusikallisen oliiviöljyä päivittäin käyttävät sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin 14 prosenttia ja sepelvaltimotautiin 18 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa oliiviöljyä oli vähänlaisesti. Tämä havaittiin 24 vuoden seurannassa.Tutkijat laskivat myös, että korvaamalla 5 grammaa margariinia, voita, majoneesia tai maitorasvaa vastaavalla määrällä oliiviöljyä, sairastumisriskit pienentyvät 5–7 prosenttia. Oliiviöljy oli vertailussa samanveroinen kuin muut, terveellisiksi tiedetyt kasvirasvat.
Havainnot vahvistavat nykykäsitystä, jonka mukaan rasvan laadulla on mahdollisesti jopa suurempi vaikutus sydänriskeihin kuin rasvan määrällä. Riskit pienentyvät suosimalla terveellisiä monityydyttymättömiä rasvoja ja vähentämällä tyydyttyneiden rasvojen käyttöä. Tutkimus perustuu 62 000 naisen ja 32 000 miehen terveystietoihin ja neljän vuoden välein päivitettyihin ruokavaliotietoihin. Osallistujia seurattiin vuosina 1990–2014.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American College of Cardiology 2020;DOI:10.1016/j.jacc.2020.02.036)https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla