Rasva kertyy myös hengitysteihin – saattaa selittää ylipainoisten astmariskin

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa osoittaneet rasvan kertyvän myös hengitysteiden sisään. Näin tapahtuu etenkin ylipainoisille ja lihaville, European Respiratory Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.Havainto on hyvin mielenkiintoinen, sillä lihavuus voi altistaa astmalle ja pahentaa astmaoireita, mutta tarkkaa selitystä ilmiölle ei ole löydetty.Nyt julkaistut havainnot perustuvat keuhkonäytteisiin, jotka saatiin 52 kuolleelta. Osa heistä oli menehtynyt astmaan, osa oli sairastanut astmaa, mutta menehtynyt johonkin muuhun ja osalla ei ollut lainkaan astmaa.Tutkijat havaitsivat rasvan voivan kasaantua suurten hengitysteiden sisälle varsinkin ylipainoisilla ja lihavilla henkilöillä. Rasvan kertyminen liittyi myös hengitysteiden seinämien paksuuntumiseen ja mahdollisesti keuhkojen tulehdukseen, mitkä voivat selittää lihavuuteen liittyviä astmaoireita.

Tuloksista ei voi päätellä vaikuttaako hengitysteiden rasvakertymät potilaiden oireisiin, joten havaintoihin kannattaa suhtautua varoen. Jos havainnot kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, rasvan kertyminen hengitysteiden seinämiin voi olla yksi astmaoireita aiheuttava tai pahentava mekanismi. Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää voiko laihduttaminen vähentää hengitysteiden rasvaa ja sitä kautta hengitysoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim
(European Respiratory Journal 2019;DOI:10.1183/13993003.00857-2019)https://doi.org/10.1183/13993003.00857-2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla