Sähköhoito voi pienentää iäkkäiden mielenterveyspotilaiden itsemurhavaaraa, tuore tutkimus osoittaa. Se pienentää myös riskiä menehtyä muihin syihin seuraavan vuoden aikana. Sähköhoitoa käytetään etenkin vaikean masennuksen ja psykoottisen masennuksen hoidossa.Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä, ja siihen osallistui 10 000 keskimäärin 75-vuotiasta mielenterveyspotilasta, jotka saivat sähköhoitoa, ja 31 000 verrokkia.

Sähköhoitoa saaneen riski menehtyä hoitoa seuraavan vuoden aikana oli noin 40 prosenttia pienempi kuin samasta mielenterveyden häiriöstä kärsivän, jota ei hoidettu sähköhoidolla.

Sähköhoitoa saaneet tekivät myös vähemmän itsemurhia, mutta vaikutus oli ohimenevä. Itsemurhariski oli noin 50 prosenttia pienempi sähköhoitoa seuraavien kolmen kuukauden ajan, mutta sen jälkeen yhteyksiä ei enää näkynyt.Tulokset vahvistavat näyttöä sähköhoidon hyödyistä myös iäkkäiden mielenterveyspotilaiden hoidossa, mutta viittaavat siihen, että itsemurhien osalta vaikutus voi jäädä lyhytaikaiseksi. Tulokset kuitenkin kannustavat sähköhoidon käyttöön suuressa itsemurhavaarassa olevien hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Havainnot tukevat suomalaisia hoitokäytäntöjä, joiden mukaan sähköhoitoa annetaan etenkin potilaille, joilla lääkehoito ei ole tehonnut tai jotka tarvitsevat nopeatehoista hoitoa esimerkiksi itsemurhavaaran takia. Se on tehokkain hoitomuoto vaikeassa tai psykoottisessa masennuksessa. Hoito on turvallista ja annetaan nukutuksen aikana.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Psychiatry 2021;DOI:10.1176/appi.ajp.2021.21040351)https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2021.21040351

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla