Yhä useampi hakee vapautuneempaa hymyä hampaiden valkaisulla. Menetelmiä ja aineita on monia, mutta riittääkö valkaiseva tahna? Kerromme mitä sinun on hyvä tietää ennen toimenpidettä, ettet pety.

Ennen hampaiden valkaisua, suun tulee olla terve. Tulehdukset, esimerkiksi ientulehdus, tulee olla hoidettu. Mahdollinen hammaskivi ja plakki tulee poistaa sekä hampaiden kariesvauriot eli reiät paikata.

Vasta hammaslääkärikäynnin jälkeen voi varata ajan suuhygienistille. Maksuttomalla konsultaatiokäynnillä määritetään hampaiden lähtösävy ja valitaan yksilöllisesti hampaiden kirkastus- tai valkaisumenetelmä potilaan toiveiden mukaan. On hyvä huomioida, että hampaitaan valkaisuttavan tulee olla täysi-ikäinen.

Valkaisun voi toteuttaa turvallisesti ja kivuttomasti, silloin kun hampaat ovat terveet ja hampaan kiille on riittävän vahvaa.

Tehovalkaisussa suositus on maksimissaan kerran vuodessa, joskus jopa riittää kerran elämässä. Tehosteena voi käyttää kevytvalkaisua. Puolestaan kevytvalkaisun voi uusia useammin miedomman valkaisevan aineen vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valkaisee vain omaa hammasta

Jos hampaissa on yhdistelmämuovipaikkoja, keraamisia kruunuja tai paikkoja, implantteja tai laminaatteja, näihin ei valkaisu tehoa. Se on tarkoitettu vain valkaisemaan omaa luonnonhammasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On myös normaalia, että toimenpiteen jälkeen hampaan pinta saattaa olla hieman kirjava, mutta yleensä hampaan kirjavuus tasoittuu muutamassa päivässä, joten sitä ei kannata säikähtää.

Vastaanotolla tehdyn valkaisun vaikutukset näkyvät yleensä heti, mutta kemiallinen prosessi jatkuu vielä toimenpiteen jälkeen: karbamidiperoksidi hajoaa vetyperoksidiksi, jonka jälkeen ureaksi, lopulta hapeksi, vedeksi, ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi.

Hampaiden valkaisu maksaa arviolta 75–600 euroa riippuen käytettävistä valkaisuaineista ja valkaisumenetelmästä sekä vastaanoton omasta hinnoittelusta. Valkaisu on osa esteettistä hammashoitoa, josta ei saa Kela-korvausta.

Valkaisuaineissa on eroa

Erilaisia menetelmiä on aina kevytvalkaisusta tehovalkaisuun. Ammattilaisen tekemässä kevytvalkaisussa vaikuttavana aineena on yleensä 16 % karbamidiperoksidi. Tehovalkaisussa aine on vahvempi, 29–35 % vetyperoksidi.

Hampaasi-hammashoitolassa käytettävinä valkaisuaineina ovat BlancOne-merkkiset valkaisuaineet, joista löytyy kolme eriasteista valkaisua:

  1. Kevytvalkaisussa (BlancOne CLICK) kemiallinen aine on 16 % karbamidiperoksidi, joka levitetään tasaisesti hampaiden pinnoille niin sanottuihin hymyhampaisiin, ei koko hampaistoon. Led-valo tehostaa valkaisua. Kevytvalkaisun jälkeen tulisi välttää värjäävien ruoka- ja juoma-aineiden nauttimista kuuden tunnin ajan ja heti valkaisun jälkeen olla syömättä ja juomatta kaksi tuntia. Kevytvalkaisun voi uusia useamman kerran vuodessa ja tuloksena voi olla jopa 2–3 astetta vaaleammat hampaat. Kevytvalkaisu toimii myös tehovalkaisun ylläpitona miedomman aineen vuoksi.
  2. Tehovalkaisu (BlancOne TOUCH) antaa kevytvalkaisua pitkäaikaisemman ja näkyvämmän lopputuloksen. Sitä varten varataan erillinen 60 min vastaanottokäynti. TOUCH-valkaisu voi vaalentaa hampaita jopa 4–6 astetta, ja käsittelyn voi tehdä 1–2 kertaa vuodessa. TOUCH-valkaisu eroaa kevytvalkaisusta siten, että valkaisu tehdään 2 x10 min. yhdessä led-valon kanssa, kun taas kevytvalkaisussa tehdään ainoastaan yksi 10 min. kierros.
  3. BlancOne ULTRA on lääketieteellinen valkaisumenetelmä, joka mahdollisesti vaalentaa hampaita jopa 6-8 astetta ja antaa pitkäaikaisen lopputuloksen. Valkaisua varten varataan noin 90 min. vastaanottoaika. ULTRA on hellävarainen hampaille ja käsittelyn voi tehdä maksimissaan kerran vuodessa, joskus riittää jopa kerran elämässä.

–Asiakkaalle tulee kuitenkin kertoa etukäteen mahdollisesta hampaiden vihlonnasta valkaisun aikana sekä jälkeen. Särkylääke auttaa, ja vihlontaa voi estää myös hampaiden hoitoaineella tai hampaiden fluorauksella, suuhygienisti Noora Liesinen kertoo.

Kotivalkaisu pidentää tulosta

Vastaanotolla tehdyn valkaisun jälkeen tulosta voi ylläpitää erilaisilla kotivalkaisumenetelmillä, joita saa ostettua vastaanotolta. Kotivalkaisuun tarkoitetut geelit ovat yleensä joko 16 % karbamidiperoksidia tai 6 % vetyperoksidia. Hampaasi-hammashoitoloissa myynnissä on Orbis-merkkisiä kotivalkaisugeelejä sekä Opalescence Go, jotka sisältävät valmiit, valkaisuaineen sisältävät lusikat ylä- ja alaleukojen hammaskaariin.

Hampaiden kotivalkaisusta erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietala toteaa Terveyskirjastossa, että ”Kotikäyttöön tarkoitettujen valkaisuaineiden käytöstä tulisi keskustella ensin suun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, sillä kotivalkaisuun tarkoitettua tuotetta ei tulisi käyttää reikiintyneessä ja tulehduksellisessa suussa, eikä sitä suositella käyttämään raskaus- ja imetysaikana, sillä siitä ei ole tutkittua tietoa.”

Hampaiden kotivalkaisu ei tehoa esimerkiksi kahvin aiheuttamiin värjäytymiin, vaan ne tulisi poistaa suuhygienistin tekemällä jauhe- ja soodapuhdistuksella tai pastapuhdistuksella.

Valkaisun aiheuttamaa vihlontaa voi ehkäistä

Kotivalkaisua ennen ja sen jälkeen olisi suositeltavaa käyttää muutaman viikon ajan vihlontaa estävää hammastahnaa. Tahnan aktiivinen ainesosa muodostaa kerroksen hampaiden pinnalle, joka suojaa tehokkaasti vihlonnalta.

Kotona valkaisuaine laitetaan vastaanotolla tehtyihin, henkilökohtaisiin valkaisulusikoihin tai muotteihin ja annetaan vaikuttaa suussa pakkauksen ohjeessa mainitun ajan. Hampaiden vaaleneminen on voimakkainta valkaisun alkuprosessissa. Yleensä nuorten hampaat vaalenevat nopeammin ja tehokkaammin kuin ikääntyneiden ihmisten.

Hoidon jälkeen tulisi välttää värjäävien ruoka-aineiden ja juomien nauttimista. Värjääviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi

  • mausteiset ruoat,
  • ketsuppi,
  • curry, kurkuma,
  • punajuuri,
  • sitrushedelmät.

Värjääviä juomia ovat esimerkiksi

  • tee,
  • kahvi,
  • punaviini,
  • energiajuomat.
  •  limsat.

Valkaisun pysyvyyteen vaikuttaa myös se, kuinka paljon ja usein värjääviä tuotteita nautitaan ja tietenkin tupakointi.

Valkaisun jälkeen voi ilmetä ajoittaista hampaiden vihlontaa ja ienärsytystä, mutta oireet häviävät yleensä vuorokaudessa. Jälkivihlonnan estämiseen voi hampaan pinnalle levittää vihlovuutta estävää hammastahnaa tai Tooth Moussea eli hampaiden hoitoainetta, joka korjaa ja hoitaa hampaiden kiillettä ja palauttaa suun luonnollisen mineraalitasapainon.

Kannattaako valkaista hammastahnalla?

Valkaisevia hammastahnoja on valtavasti eri merkkisiä, ja niitä myyvät niin kaupat kuin hammashoitolat. Valkaisevat hammastahnat perustuvat siihen, että ne sisältävät pienen määrän vetyperoksidia, joka muodostaa kalvon hampaan pintaan. Hampaat näyttävät vaaleammilta.

Erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietala toteaa Terveyskirjastossa: ”Valkaisevat hammastahnat eivät varsinaisesti valkaise hampaita, vaan niiden teho perustuu joko mekaaniseen vaikutukseen tai entsyymeihin, jotka hajottavat värjäytymiä.”

Valkaisevat hammastahnat tehoavat ainoastaan pinnallisiin värjäytymiin, kuten tee- ja kahvivärjäytymiin, eikä niillä voi muuttaa hampaan perusväriä. Ne on tarkoitettu ainoastaan pintavärjäytymien poistamiseen.

Valkaisevat hammastahnat perustuvat hankausvaikutukseen.

Hankaavia aineita sisältävien tahnojen pitkäaikainen käyttö voi vaurioittaa hampaan kiillettä, joten niiden  päivittäistä tai pitkäaikaista käyttöä ei suositella.

Hampaiden valkaisutuotteita, kuten valkaisevia tahnoja, ei suositella lapsille eikä nuorille, sillä niiden käyttö voi mahdollisesti vaikuttaa hammaskiilteen kehitykseen epäsuotuisasti.

Tahnojen pH-arvo saattaa myös olla niin korkea, että sen pitkäaikainen käyttö voi olla limakalvoille erittäin haitallista sekä aiheuttaa hampaiden vihlontaa. Valkaisevissa tahnoissa myös RDA eli hankaavuusarvo on yleensä huomattavasti korkeampi kuin normaaleissa fluoripitoisissa hammastahnoissa.

Teksti perustuu suuhygienistiopiskelija Iida Takamäen Ahot-artikkeliin Esteettiset toimenpiteet osana suun terveyttä, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla