Tupakointi aiheuttaa syöpiä ja kuolemia riippumatta siitä polttaako savukkeita, sikareita vai piippua. Pelkkiä sikareita tai piippua polttavat tosin tupakoivat usein vähemmän kuin savukkeita suosivat, joten heidän riskinsä jää tämän takia hieman pienemmiksi.
Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, joka on vuosikymmeniin ensimmäisiä, missä on tarkasteltu myös sikareiden ja piipun polttamisen terveyshaittoja. Tulokset perustuvat 360 000 ainoastaan savukkeita, sikareita tai piippua polttavan seurantaan vuosilta 1985–2011. Seurannan aikana 51 000 osallistujaa menehtyi.Säännöllisesti pelkkiä savukkeita, sikareita tai piippua polttavat kaikki menehtyivät syöpään selvästi todennäköisemmin kuin savuttomat verrokit. Savukkeita tai sikareita polttavat kuolivat myös muihin syihin muita todennäköisemmin.Savukkeita polttavien riski menehtyä seurannan aikana oli selvästi suurempi kuin yksinomaan sikareita tai piippua polttavien. Tulokset eivät paljasta, mistä tämä tarkalleen johtuu, mutta savukkeita suosivat tupakoivat usein enemmän kuin sikareita tai piippua polttavat. Tutkijat pitävät tätä todennäköisenä selityksenä eroille.
Tupakointi on merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Vaikka se on vähentynyt vuosikymmenten varrella, edelleen joka neljäs mies ja joka kahdeskymmenes nainen tupakoi päivittäin.Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.8625)https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2672576

(2018221) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla