Hedelmöityshoidoissa olevat pariskunnat turvautuvat usein myös erilaisiin ravintolisiin paremman tuloksen toivossa, mutta näyttö niiden tehosta on vähäistä. Esimerkiksi sinkki ja foolihappo ovat tarpeen siittiöiden muodostumisessa, ja siksi niitä sisältävien valmisteiden on ajateltu edistävän raskautta. Tuoreen tutkimuksen perusteella ne vaikuttaisivat kuitenkin tehottomilta.

JAMA-lehden julkaisemassa tutkimuksessa sinkki- ja foolihappolisien vaikutuksia selvitettiin antamalla niitä 2 400 miehelle, jotka olivat puolisonsa kanssa hakeutuneet hedelmöityshoitoihin. Puolet miehistä sai päivittäin 5 mg foolihappoa ja 30 mg sinkkiä puolen vuoden ajan ja loput lumevalmistetta.Puolen vuoden seurannan perusteella sinkki- ja foolihappolisät eivät parantaneet siemennesteen laatua. Eroja ei myöskään ollut siinä, miten moni pari sai lopulta lapsen, tulokset osoittivat. Kummassakin ryhmässä noin kolmannes pareista oli saanut lapsen yhdeksän kuukauden sisällä tutkimuksen aloittamisesta.Yhdysvaltalaisten tutkimus on suurempi kuin monet aikaisemmat samasta aiheesta tehdyt, ja sitä voi pitää myös luotettavana. Vaikuttaakin siltä, että ainakaan hedelmöityshoitoihin hakeutuvia pariskuntia miesten sinkki- ja foolihappolisät eivät auta. Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2020;323:35–48)https://doi.org/10.1001/jama.2019.18714

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla