Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin nauttivat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella menehtyä muita nuorempina. Varsinkin sydän- ja verisuonitaudeista johtuva kuolleisuus näyttäisi suurentuvan sokerilimujen suurkulutuksella.Tiedot käyvät ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 80 000 naisen ja 38 000 miehen terveystietoja vuosilta 1980–2014. Seurannan aikana 36 000 osallistujaa menehtyi.Analyysin perusteella riski menehtyä seurannan aikana oli tasaisesti sitä suurempi mitä useammin henkilö joi sokeroituja virvoitusjuomia. Selvin yhteys havaittiin ainakin kaksi juomaa päivittäin juovilla. Heidän riskinsä menehtyä seurannan aikana oli 20 prosenttia suurempi kuin osallistujien, jotka joivat sokerilimuja harvemmin kuin kerran kuussa. Myös 1–2 päivittäistä juomaa liittyi suurentuneeseen kuolleisuuteen, mutta yhteys ei ollut yhtä vahva. Yhteys oli voimakkaimmillaan, kun analyysi rajoitettiin sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuneisiin kuolemiin – riski menehtyä sydänoireisiin oli 30 prosenttia suurempi päivittäin ainakin kaksi sokerijuomaa nauttivilla.Sokerilimuihin liittyvä kuolleisuusriski pieneni, jos osan juomista korvasi keinotekoisesti makeutetuilla juomilla, mutta niidenkään juonti ei suurissa määrin kannattanut. Erilaisia sokerittomia virvoitusjuomia ainakin neljä annosta päivässä juovat hekin menehtyivät seurannan aikana todennäköisemmin kuin virvoitusjuomia välttävät.Tutkijat pitävät havaintojaan osoituksena sokerijuomien säännöllisen juomisen haitallisuudesta. Todennäköisesti yhteys johtuu sokerista ja sen aiheuttamasta lihomisesta ja aineenvaihdunnallisista haitoista ja sairauksista, mutta on myös mahdollista, että sokerijuomia päivittäin paljon juovat elävät muutenkin epäterveellisesti, mikä altistaa heidät sairauksille. Sokerittomia juomia suosivat saattavat puolestaan olla jo valmiiksi sairastumisvaarassa ja alkavat siksi juoda sokerittomia limuja.Uutispalvelu Duodecim(Circulation 2019;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037401)https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037401

(2019319) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvin odotettavissa oleva tutkimustulos, kun sokeripitoiset juomat pitävät verensokerin ja veren insuliinitason ylhäällä koko ajan. Nämä jo sinänsä ovat riski mm. verisuonille ja myös lihottavat, lisäävät insuliiniresistiivisyyttä,  tyypin 2 diabeteksen todennäköisyys kasvaa ja samalla myös siihen liittyvien komplikaatioiden. 

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla