Pähkinöiden syöminen saattaa parantaa siemennesteen laatua, tuore tutkimus osoittaa. Miesten sperman laatu on laajalti heikentynyt länsimaissa viime vuosikymmeninä. Tämä on havaittu myös Suomessa.Tulosten perusteella 14 viikon pähkinäkuuri nosti siittiöiden määrää ja paransi niiden rakennetta, elinvoimaisuutta ja liikkuvuutta. Myös siittiövaurioista ja heikentyneestä hedelmällisyydestä kertova sperman DNA:n fragmentaatio väheni pähkinäkuurin ansiosta, tutkijat havaitsivat. Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat ruokavalion voivan vaikuttaa siemennesteen laatuun. Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon lisäsi varsinkin terveellisten rasvojen, magnesiumin ja E-vitamiinin saantia.Tutkimukseen osallistui 119 tervettä 18–35-vuotiasta miestä, jotka satunnaistettiin joko saamaan tavallisen länsimaisen ruokavalion lisäksi 60 grammaa pähkinöitä päivittäin tai vain tavallista länsimaista ruokaa. Miehiltä kerättiin sperma- ja verinäytteet tutkimuksen alussa ja lopussa.Tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Aihetta käsitellään myös Duodecimin Terveysuutisissa YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=8btmS-uKoyoUutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2018;DOI:10.1093/ajcn/nqy181)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy181

(000.000) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla