Ääreisvaltimotautia sairastavat säästyvät amputaatiolta selvästi todennäköisemmin, jos he ovat suuriannoksisella statiinilääkityksellä. Lääkitys voi pidentää myös potilaiden elinikää, mutta tästä huolimatta kaikki potilaat eivät saa statiineja.
Ääreisvaltimotauti eli alaraajojen valtimotauti johtuu valtimoiden seinämien paksuuntumisesta ja tukkiutumisesta. Sen yleisin oire on katkokävely. Pahimmillaan tauti aiheuttaa pahan hapenpuutteen jalassa, minkä takia jalka joudutaan amputoimaan säärestä tai reidestä.Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yli 150 000 vuosina 2003–2014 sairastunutta ääreisvaltimotautipotilasta.
Potilaista 72 prosenttia oli statiinilääkityksellä, mutta suuriannoksiset lääkitykset olivat selvästi harvinaisempia. Suuria statiiniannoksia sai pelkkää ääreisvaltimotautia sairastavista 6 prosenttia ja ääreisvaltimotaudin lisäksi sepelvaltimotautia sairastavista 18 prosenttia.
Riski menehtyä seurannan aikana tai joutua jalan amputaatioon pieneni statiinilääkityksen myötä tasaisesti, ja tämä todettiin verrattuna pelkkiä hyytymisenestolääkkeitä käyttäviin. Suuriannoksisella statiinilääkityksellä olevien amputaatioriski ja kuolleisuus olivat noin 30 prosenttia pienemmät.
Tulokset on varmistettava lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat statiinien ja etenkin suuriannoksisen statiinilääkityksen hyötyihin ääreisvaltimotautia sairastavilla. On kuitenkin mahdollista, että statiineja käyttävät eroavat muista potilaista joillain muillakin tavoin, jotka saattavat vaikuttaa nyt saatuihin tuloksiin.
Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä
Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2018;137:1435–1446)http://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.032361

(2018417) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla