Synnytyksen jälkeinen psykoosi eli ns. lapsivuodepsykoosi on tuoreen tutkimuksen perusteella geneettisesti lähellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Lapsivuodespsykoosiin sairastuu Suomessa noin 1–2 synnyttäjää tuhannesta.Lancet Psychiatry -lehden julkaisemassa tutkimuksessa 200 lapsivuodepsykoosiin sairastunutta verrattiin 1 200 kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevaan sekä 2 800 terveeseen verrokkiin. Kaikilta osallistujilta oli käytössä myös geenitietoja.Tulosten perusteella lapsivuodepsykoosiin sairastuneilla oli huomattavasti enemmän psykoosille, kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle ja skitsofrenialle altistavia geenimuotoja kuin verrokeilla. Geenimuodot olivat samoja kuin kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevilla.

Lapsivuodepsykoosin sairastaneiden geneettinen alttius sairastua masennukseen oli samaa tasoa kuin terveiden verrokkien.Havainnot osoittavat lapsivuodepsykoosin olevan geneettisesti lähellä kaksisuuntaista mielialahäiriötä, mutta ei masennusta, joka on selvästi yleisempi synnytyksen jälkeen.Synnytyksen jälkeinen psykoosi on harvinainen, mutta vakavin synnytyksen jälkeisistä psykiatrisista häiriöistä. Sairastuminen tapahtuu yleensä 3–13 vuorokautta synnytyksen jälkeen. Oireisiin voi aluksi kuulua levottomuus, unettomuus, mielialan vaihtelu ja ärtyisyys, mutta vähitellen sekavuus ja maaninen psykoosi. Äidin aiempi kaksisuuntainen mielialahäiriö on merkittävin tunnettu riskitekijä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet Psychiatry 2021;DOI:10.1016/S2215-0366(21)00253-4)https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(21)00253-4/fulltext

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla