Yllättivätkö oireet, joiden pitäisi kuulua vasta vaihdevuosiin? Esivaihdevuodet voivat alkaa jopa 10 vuotta ennen menopaussia. Näillä ohjeilla helpotat vaivoja. 

Esivaihdevuosien eli premenopaussin katsotaan alkavan 5–10 vuotta ennen kuin kuukautiset jäävät kokonaan pois. 

Noihin aikoihin myös PMS-oireet saattavat voimistua ja vaikuttaa mielialaan. Jos olo on huono, kannattaa kumppanikin pitää ajan tasalla siitä, missä mennään.

Munasarjojen ikääntyminen näkyy aluksi kuukautiskierron lyhentymisenä jopa muutamalla päivällä. Myöhemmin kierto alkaa pidentyä, ja silloin voi tulla tyypillisiä vaihdevuosioireita unihäiriöineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näillä keinoilla huollat kroppaa ja mieltä uudessa tilanteessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ota liikunta vakikaveriksi

Mieti, millaista aktiivista liikuntaa olisi mukava harrastaa 3–4 kertaa viikossa tunnin ajan. Olisiko se reipasta kävelyä, rauhallista hölkkää, ryhmäliikuntaa, pyöräilyä, uintia, tanssia... Varaa sitten vakioaika. Aktiivinen liikunta vähentää vaihdevuosioireita ja nostaa mielialaa ja itsetuntoa.

2. Lautaselle ravitsevaa ja kevyttä

Kasvikset ja täysjyväiset viljatuotteet ovat terveellisen ruokavalion kulmakiviä. Molemmissa on tallella arvokkaat ravintoaineet ja runsaasti kuituja. Kuitujen saanti suojaa syöpätaudeilta, diabetekseltä ja sydän- ja verisuonisairauksilta. Liha kannattaa entistä useammin korvata D-vitamiinipitoisella kalalla.

Huolehdi myös kalsiumin saannista – ehkäiset osteoporoosia. Vaihdevuodet ja alkoholi, tupakka tai vahvasti maustettu ruoka eivät sovi
yhteen.

3. Karsi turhia velvollisuuksia 

Ehdit vielä hyvin suunnata tarmosi uusiin haasteisiin. Mieti, mikä oma elämäntapasi rasittaa eniten jaksamistasi. Jos asioista kertyy lista, tartu yhteen haasteeseen kerrallaan. Seuraava muutosta kaipaava asia voi olla vuorossa vaikka 2–3 kuukauden kuluttua. Etene itsellesi sopivassa tahdissa, mutta määrätietoisesti. 

4. Panosta parisuhteeseen

Moni nainen kertoo luottoystävälleen tai gynekologille parisuhteen vaikeuksista. Puolison kanssa ei ehkä juuri nyt mene hyvin, eikä ole seksiäkään. Tulisipa joku ja järjestäisi edes vähän romantiikkaa... Järjestä sitä ihan itse! Varaa puolisosi aistilliselle illalliselle tai vie elokuviin. Päivittäkää suhdettanne, joka voi lasten kasvaessa  ja joku päivä kotoa lähtiessä joutua tiukkaankin käännekohtaan.

5. Hakeudu ystävien seuraan

On aika olla realisti ja puhua vaihdevuosiin kuuluvista asioista avoimesti. Usein se helpottaa oloa. Vaikka hormoniheilahtelu koettelisi, keskity hyvään, jota elämässä juuri tänään on. Päiviin tuovat iloa mieluisat puuhat ja myönteinen asennoituminen. Myös ystäville riittää aikaa, jos niin päätät. He ovat hyvää vertaistukea – lähtekää yhdessä lenkille.

6. Hae apua lääkäriltä

Jos elämänlaatu kärsii kuumien aaltojen tai katkonaisten yöunien vuoksi kohtuuttomasti, keskustele gynekologin kanssa lääkehoidosta.
Hormonikorvaushoitoa käyttää noin neljäsosa menopaussi-ikäisistä naisista. Lisäestrogeeni on ainoa tehokas hoito hankaliin vaihdevuosioireisiin mutta se ei sovi kaikille. Lääkitystä tulisi käyttää mahdollisimman pieniä mutta vaikuttavia määriä ja mielellään lyhytaikaisesti.

7. Seksiä uudella rytmillä

Moni nainen miettii aavistus surua äänessään, miksi seksi ei enää oikein kiinnosta, vaikka nuorempana miehen kanssa oli hyvinkin aktiivista. Miten liitossanne noin ylipäätään menee ? Huomioitteko toisenne molemminpuolisesti? Sekin vaikuttaa halukkuuteen.

Entä oletteko tulleet ajatelleeksi, että seksissä ei ehkä kannata edetä samalla kaavalla kuin nuorena. Hormonaaliset muutokset tuntuvat elimistössä, joten ehkä tarvitaan uudenlaista lähestymistapaa. 

Iän myötä naisen limakalvot ohenevat, ja se voi aiheuttaa kipua. Miehellä on omat haasteensa. On varottava tekemästä mitään satuttavaa, sillä kipu ehkäisee tehokkaasti toimintaa. Liukuvoiteista ja apteekista saatavista estrogeenivoiteista voi olla iso apu.

Yhtä lailla hyödyllistä on etsiä uusia inspiraation lähteitä. Löytyisikö molempia virittävää eroottissävyistä katseltavaa, kokeiltavaa tai luettavaa? Esileikkiin on ainakin molempien hyvä paneutua rauhallisempaa tahtia. 

Aika monilla pareilla seksuaalinen aktiivisuus kulkee saman kaavan mukaisesti kuin sinikäyrä, aaltoliikkeenä. Se nousee aallon pohjalta uudelleen, vaikka juuri tänään ei innostaisi.

Asiantuntijat: Ritva Hurskainen, naistentautien erikoislääkäri, Riitta Luoto, ylilääkäri, Kela, ja  Arja Uusitalo, erikoislääkäri, Työterveyslaitos. 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Vierailija

Estrogeenilla ihoannosteltuna toteutettu hormonikorvaushoito edistää terveyden säilymistä monin tavoin mm. vähentämällä sydän- ja verisuonitaudin riskiä, verenpaineen nousun riskiä, kolesterolin nousun riskiä, diabeteksen riskiä, osteoporoosin riskiä, suolistosyövän riskiä ja erilaisten niveltulehdusten riskiä.

Hormonikorvaushoito nostaa hieman rintasyöpäriskiä, mutta ei rintasyöpään kuolemisen riskiä. Rintasyöpä hormonikorvaushoitoa käyttäneellä on keskimäärin vähemmän agressiivinen ja helpommin hoidettavissa kuin ei hormonihoitoa käyttäneillä.

Suurin osa rintasyöpään sairastuvista ei ole koskaan käyttänyt hormonikorvaushoitoa tai hormonaalista ehkäisyä.

Rintasyövän riskiä nostaa samalla tavoin diabetes ja insuliinikorvaushoito, alkoholinkäyttö, runsas ylipaino ja tupakointi sekä liikkumattomuus.

Rintasyöpäriskiä nostaa myös progesteronia sisältävä hormonikorvaushoito ja myös yli 40vuotiaana käytetty hormonikierukka, jota jostain syystä aina ensimmäiseksi riski-ikäiselle ehkäisyksi tai runsaisiin vuotoihin tarjotaan. Progesteronia kuitenkin tarvitaan kohdun suojaksi, jos se on vielä tallessa.

Hormonikorvaushoito pelkällä estrogeenilla iholle annosteltuna (jos kohtu on poistettu) on huomattavasti riskittömämpi ja lisää terveitä elinvuosia käyttäjälleen.

Pilleriä käytettynä veritulppariski kasvaa, se on eliminoitavissa annostelutavan muutoksella - geeli, suihke tai laastari iholle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla