Syövän sairastaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua myöhemmin myös toiseen syöpään, tuore tutkimus vahvistaa. Riski koskee etenkin syöpiä, joiden syntyyn vaikuttavat tupakointi ja lihavuus.Tiedot perustuvat 1,5 miljoonan vuosina 1992–2011 sairastuneen syöpäpotilaan rekisteritietoihin. Potilaista 160 000 sairastui uuteen syöpään ja 89 000 menehtyi syöpään keskimäärin seitsenvuotisen seurannan aikana.Suurimmassa uuden syövän vaarassa olivat potilaat, jotka olivat sairastaneet kurkunpään tai virtsarakon syövän, mutta riskit koskivat suurinta osaa muitakin syöpiä. Kurkunpään syövän sairastaneet sairastuivat toiseen syöpään noin kaksi kertaa todennäköisemmin ja menehtyivät syöpään neljä kertaa todennäköisemmin kuin muu väestö. Virtsarakon syövän sairastaneilla riskit olivat kaksin- ja lähes viisinkertaiset verrattuna muuhun väestöön.Sairastumisriskit vaihtelivat, mutta suurin osa riskeistä johtui syövistä, jotka liittyvät tupakointiin ja lihavuuteen. Keuhkosyöpiä uusista syövistä oli kolmannes.Tulokset vahvistavat näyttöä syöpäpotilaiden suurentuneesta riskistä sairastua myös muihin syöpiin ja viittaavat riskien liittyvän ainakin osin riskitekijöihin, jotka olisivat ehkäistävissä. Tupakoinnin lopettaminen ja lihavuuden vähentäminen olisivat keskeisimmät tavat pienentää sairastumisriskiä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2020;324:2521–2535)https://doi.org/10.1001/jama.2020.23130

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla