Tupakan vieroitushoidossa käytettävä varenikliini voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa myös alkoholiriippuvuudessa. Alkoholiongelmat ja tupakointi kulkevat usein käsi kädessä, joten tulokset ovat hyvin tervetulleita.
Havainnot perustuvat 130 keskimäärin 42-vuotiaan tupakoivan alkoholiongelmaisen satunnaistettuun tutkimukseen, jossa puolet potilaista sai varenikliinia ja puolet lumevalmistetta. Kaikki potilaat osallistuivat myös tukiryhmiin.Varenikliini ei ensimmäisessä analyysissa auttanut alkoholiongelmien hoidossa, mutta tilanne muuttui, kun tutkijat tarkastelivat miehiä ja naisia erikseen. Naisia lääke ei edelleenkään auttanut, mutta miehillä varenikliini näytti vähentävän juomista.Varenikliinia saaneista miehistä 29 prosenttia onnistui pysymään selvin päin viikot 9–16 tutkimuksen alkamisesta, mutta lumevalmistetta saaneista tässä onnistui vain 6 prosenttia. Tupakoinnin onnistui lopettamaan 13 prosenttia lääkettä saaneista, mutta ei yksikään lumeryhmäläinen.Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot ovat hyvin lupaavia, mutta ne pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Tehokkaat hoidot juuri tässä potilasryhmässä ovat tarpeen, sillä alkoholiongelmaiset tupakoivat paljon. He myös menehtyvät tupakan aiheuttamiin sairauksiin todennäköisemmin kuin alkoholisairauksiin.Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2018;75:129–138)https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2665215

(2018215) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla