Tupakointi aiheuttaa syöpää, sydän- ja verisuonitauteja sekä lukuisia muita sairauksia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan listalle voi lisätä myös diabeteksen.

Diabeteksen ja tupakoinnin yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta tutkimukset ovat päätyneet myös ristiriitaisiin tuloksiin. Nyt julkaistu tutkimus perustuu 3 000 afroamerikkalaisen miehen ja naisen kahdeksanvuotiseen seurantaan.Entiset tupakoisijat ja alle askillisen - eli vähemmän kuin 20 savuketta - päivässä polttavat eivät sairastuneet diabetekseen sen todennäköisemmin kuin ikänsä savuttomina olleet, mutta askillisen tai enemmän päivittäin polttavien riski oli suurentunut. Heillä todettiin diabetes seurannan aikana 80 prosenttia todennäköisemmin kuin savuttomilla. Riski havaittiin myös analyysissa, jossa tarkasteltiin kuinka pitkään ja paljon henkilö oli tupakoinut elämänsä aikana.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.Tupakointi on merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Vaikka se on vähentynyt vuosikymmenten varrella, edelleen joka neljäs mies ja joka kahdeskymmenes nainen tupakoi päivittäin, mikä tarkoittaa lähes miljardia tupakoitsijaa.
Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Suomalaismiehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2018;DOI:10.1161//JAHA.117.007413)http://jaha.ahajournals.org/content/7/2/e007413

(201827) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla