Sappihapon määrää suolistossa lisäävä lääke vaikuttaisi tehokkaalta ja turvalliselta keinolta hoitaa pitkittynyttä ummetusta. Ummetusta potee noin 1–6 prosenttia terveistä aikuisista, mutta vähän liikkuvista vanhuksista siitä kärsii jopa 80 prosenttia.
Tutkimuksessa 133 ummetuspotilasta sai kyseistä elobixibat-lääkettä päivittäin kahden viikon ajan ja heitä verrattiin lumevalmistetta saaneisiin.

Kun verrokkien suoli toimi keskimäärin kahdesti ensimmäisen hoitoviikon aikana, lääkettä saaneet ulostivat keskimäärin kuudesti, tulokset osoittivat.Toisessa tutkimuksessa lääkkeen turvallisuutta testattiin antamalla sitä päivittäin vuoden ajan 160 koehenkilölle. Vakavia haittavaikutuksia ei ilmaantunut, mutta osa potilaista kärsi lievistä vatsakivuista ja ripulista.
Tulokset osoittavat sappihapon lisäämisen olevan käyttökelpoinen keino ummetuksen hoitoon, mutta läheskään aina ummetus ei edellytä lääkitystä. Ummetus voi aiheutua muun muassa vähäisestä liikunnasta, niukasti kuitua sisältävästä ruokavaliosta ja riittämättömästä nesteiden saannista. Myös monet lääkitykset ja sairaudet voivat aiheuttaa ummetusta. Yleensä ummetusta ei tarvitse hoitaa, mutta jos se aiheuttaa potilaalle oireita, liikunnan lisääminen, ruokavaliomuutokset sekä laksatiivilääkkeet tai peräruiske usein auttavat.
Tutkimus julkaistiin Lancet Gastroenterology & Hepatology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet Gastroenterology & Hepatology;DOI:10.1016/S2468-1253(18)30123-7)https://doi.org/10.1016/S2468-1253(18)30123-7

(2018725) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla