Lyhyet yöunet ja univaje voivat heikentää teini-ikäisen ruokavaliota, tuore tutkimus osoittaa. Univajeisina teinit syövät enemmän sokeria ja juovat enemmän sokerijuomia kuin päivinä, joina he nukkuvat riittävästi. Tutkimukseen osallistui 93 teini-ikäistä, jotka nukkuivat viikon ajan 6,5-tuntisia ja toisen viikon ajan 9,5-tuntisia yöunia. Osallistujat pitivät kirjaa syömisistään ja ruokarytmistään.

Kuuden tunnin yöunien jälkeen teinit söivät enemmän sokeria ja ns. huonoja hiilihydraatteja sekä kuluttivat lisättyä sokeria sisältäviä ruokia ja juomia enemmän. Pitkien yöunien jälkeen he söivät puolestaan enemmän hedelmiä ja kasviksia.Päivittäinen sokerin saanti oli keskimäärin 12 grammaa suurempi lyhyiden yöunien jälkeen, mikä ajan myötä voi edistää lihomista ja ylipainoon liittyvien sairauksien kehittymistä. Havainnot voivat osittain selittää, miksi univajeiset lihovat muita helpommin.Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä SLEEP-lehdessä. Uutispalvelu Duodecim(SLEEP 2021;DOI:10.1093/sleep/zsab269)https://doi.org/10.1093/sleep/zsab269

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla