Välimeren perinteinen ruokavalio ja sen ainesosat on monissa tutkimuksissa yhdistetty lukuisiin terveyshyötyihin. Tuoreen tutkimuksen perusteella ruokavalio saattaa myös hieman pienentää miesten riskiä sairastua masennukseen.Tulokset perustuvat ranskalaisaineistoon, joka kattoi runsaan 3 500 keski-ikäisen miehen ja naisen seurantatiedot kahdeltatoista vuodelta. Osallistujien ruokavaliota oli selvitetty useampaan otteeseen.

Kahdentoista vuoden seurannan aikana 170 osallistujaa sairastui masennukseen. Analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta senkin jälkeen tutkijat havaitsivat yhteyden välimerellisen ruokavalion ja masennuksen väliltä. Yhteys ei kuitenkaan ollut kovin voimakas, sillä välimerellistä ruokavaliota noudattavien sairastumisriski oli noin 10 prosenttia pienempi kuin muiden.Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi yhteys havaittiin vain miehillä, joten sen selvittämiseksi aihetta olisi hyvä tutkia lisää. Välimeren perinteinen ruokavalio on aiemmin yhdistetty mm. pienentyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja dementiaan, ja yhteydet on havaittu sukupuolesta riippumatta.Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja. Vain harvat noudattavat tällaista ruokavaliota kaikilta osin, ja tutkimuksissa usein arvioidaankin, miten lähellä perinteistä ruokavaliota henkilön ruokavalio on.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Nutrition 2018;57:1225–1235)https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-017-1405-3

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(2018425) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla