Suurin osa suomalaisista 15–17-vuotiaista saa tarpeeksi D-vitamiinia, mutta silti noin kolmanneksen D-vitamiinitasot jäävät alhaisiksi. Tärkeimmät D-vitamiinin lähteet tässä ikäryhmässä ovat D-vitamiinivalmisteet ja maito.Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin 265 kuopiolaisnuoren D-vitamiinin saantia, veren D-vitamiinipitoisuuksia sekä ruokavaliot ja elintavat.Tulosten perusteella nuorten D-vitamiinin saanti oli pääosin hyvällä tasolla, mutta noin joka neljännellä päivittäinen saanti jäi alle suositusten eli alle 10 mikrogrammaan päivässä. D-vitamiinin pitoisuus veressä oli liian pieni eli alle 50 nmol/l noin joka kolmannella.Nuorten tärkeimmät D-vitamiinin lähteet olivat D-vitamiinilisät, maito ja kasvismargariinit ja pojilla myös lihatuotteet. Suomessa maitoon ja margariineihin lisätään D-vitamiinia.D-vitamiinitasoihin vaikuttivat myös muun muassa ulkomaanmatkat aurinkoisiin maihin sekä se, kuinka paljon nuori ulkoili. D-vitamiinin vajaus oli harvinaisempaa korkeasti koulutetuissa ja varakkaammissa perheissä.Tulokset osoittavat suomalaisnuorten pääosin saavan riittävästi D-vitamiinia, mutta parantamisen varaakin on. D-vitamiinin vajauksen vaarassa ovat etenkin nuoret, jotka eivät käytä D-vitamiinilisiä tai D-vitamiinilla vahvistettuja elintarvikkeita.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista.Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät ovat monille tarpeen.Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Nutrition 2023;62:1011–1025)https://doi.org/10.1007/s00394-022-03039-y

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla