Brittitutkimuksen mukaan vastasyntyneiden koronavirustartunnat ovat hyvin harvoin vakavia ja silloinkin ennuste on yleensä hyvä. Vauvoja ei myöskään tarvitse eristää äideistä, vaikka äidillä olisi todettu tartunta.Tutkimus julkaistiin Lancet Child and Adolescent Health -lehdessä, ja siihen kerättiin tiedot kaikista alle 29 päivän ikäisistä vauvoista, jotka tarvitsivat sairaalahoitoa vakavan koronavirustartunnan vuoksi maaliskuun ja huhtikuun välisenä aikana Isossa-Britanniassa.Tällaisia vauvoja löytyi 66, mikä vastaa yhtä tartuntaa per 1 785 syntymää. Prosentteina se on 0,06 prosenttia synnytyksistä.Vauvoista vain 17 sai todennäköisesti tartunnan äidiltään viikon sisällä syntymästä. Näistä vauvoista 7 oli eristetty äidistä heti synnytyksen jälkeen. Yksikään vauvoista ei menehtynyt tartuntaan.Tutkijoiden mukaan havainnot osoittavat vakavien tartuntojen olevan harvinaisia, minkä lisäksi vauvojen pitäminen erillään äideistä näyttäisi olevan tarpeetonta. Vastasyntyneiden oireet ovat lisäksi yleensä lieviä.

Huolestuttavana tutkijat pitivät kuitenkin sitä, että lähes puolet vakavista koronavirustartunnoista todettiin vauvoilla, jotka olivat etniseltä taustaltaan afrikkalaisperäisiä, aasialaisia tai muihin etnisiin vähemmistöihin kuuluvia. Noin neljännes lapsista myös syntyi ennenaikaisina. Luvut ovat paljon suurempia kuin Ison-Britannian väestössä voisi olettaa. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tarkkaa syytä ilmiölle ei vielä tiedetä.Tässä tutkimuksessa vauvojen yleisimmät koronavirustartunnan oireet olivat kuume, syömisongelmat, oksentelu, nenän vuotaminen, yskä sekä voimattomuus ja uneliaisuus.

Uutispalvelu Duodecim(Lancet Child and Adolescent Health 2020;DOI:10.1016/S2352-4642(20)30342-4https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(20)30342-4/fulltext

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla