Mittauskerrasta toiseen paljon vaihteleva verenpaine voi tuoreen tutkimuksen perusteella olla merkki terveysongelmista. Lääkärien olisikin hyvä kiinnittää verenpainelukemien lisäksi huomiota myös niiden vaihteluun.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä, ja sen perusteella suuri vaihtelu mittauslukemissa liittyi suurentuneeseen riskiin joutua sairaalahoitoon tai menehtyä seurannan aikana. Yhteys näkyi, kun systolisessa verenpaineessa oli yli 10–12 mmHg:n ja diastolisessa verenpaineessa 8 mmHg:n vaihteluja eri mittauskerroilla. Erityisen suuressa vaarassa olivat potilaat, joiden systolisessa ja diastolisessa verenpaineessa oli yli 35 mmHg:n ja 23 mmHg:n eroja. He menehtyivät tai joutuivat sairaalaan 3–5 kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, joiden verenpainelukemat pysyivät tasaisina.Tutkimuksessa käytettiin 240 000 potilaan verenpainelukemia. Potilaat olivat 20–100-vuotiaita, ja heiltä oli mitattu verenpaine ainakin kymmenesti kolmen vuoden jakson aikana.Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Hypertension 2018;31:1113–1119)https://doi.org/10.1093/ajh/hpy088

(20181016) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla