
Onko sinullakin herkkä vatsa, joka ominaisuuksiin kuuluvat ummetuksen ja ripulin lisäksi turvotus ja ilmavaivat? Kaikki ovat suoliston hätähuutoja, joita tulisi kuunnella tarkalla korvalla. Yllättävän pienistä viilauksista, kuten maketusaineen tai sokerin vaihdosta, voi myös löytyä apu.
Suomalaisia sanotaan kovapäiseksi kansaksi, mutta oikeasti me olemme ikävästi ”kovavatsaista” porukkaa.
– Varsinkin vatsan turvotus on noussut kansanvaivaksi. Tyypillisesti vatsa on herätessä litteä, mutta lounaan jälkeen paine alkaa kasvaa ja vatsa on iltaan mennessä pinkeänä, tähdentää gastroenterologi Markku Hillilä.
Monet herkkävatsaiset saavat diagnoosiksi ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS). Sitä esiintyy jo 10–15 prosentilla väestöstä. IBS on toiminnallinen vatsavaiva, jonka vuoksi kirurgia ei siihen tepsi ja lääkkeistäkin apua on heikonpuoleisesti.
Siksi hoito rakentuu elintapojen muutoksiin.
Tutkijat eivät vielä osaa tarkoin sanoa, mistä IBS alun alkaen aiheutuu, mutta siitä kärsivien suolisto vaikuttaa olevan poikkeuksellisen stressaantunut.
Gastroenterology-lehdessä viime vuonna julkaistu tutkimus paljasti, että heidän suolistostaan on kadonnut merkittävä määrä erittäin tärkeistä Bifido- ja Faecalibacterium prausnitzii -bakteereista.
Taustalla voivat olla muun muassa yksipuolinen ravitsemus, pitkään jatkunut stressi, runsas alkoholin tai antibioottien käyttö.
Turvottelua imeytymättömistä hiilihydraateista
Ravitsemusterapiassa herkkävatsaiselle räätälöidään tavallisesti oma kokonaisuus. Yleensä ensin siirrytään imeytymättömien hiilihydraattien rajoitukseen eli FODMAP-ruokavalioon.
VATSAN turvottelusta kärsivä perusterve henkilö voi kokeilla tiukkaakin FODMAP-rajoitusta parin viikon ajan.
– Laajalla rajoituksella teho tulee nopeasti esiin, jos on tullakseen, Hillilä sanoo.
Keskeistä on tarkistaa, sekoileeko suolisto tai vatsa FODMAP-tasoiltaan alhaisista aineksista, kuten kahvista, alkoholista, rasvaisista tai mausteisista aterioista tai tulehduskipulääkkeistä.
Rajoituksiin ei kannata jumittua
Pitkään noudatettuna FODMAP-ruokavalio on ongelmallinen, koska rajoitetut ruoat edistävät terveyttä. Monet niistä ovat suolistobakteerien perusravintoa.
Kuitumäärän jyrkkä aleneminen voi käynnistää ummetuksen ja kuitujen vähäisyys on yhteydessä myös suolistosyöpiin.
– Prebioottien riittävä saanti kannattaa varmistaa tarvittaessa erillisten kuitulisien avulla. Etenkin psylliumkuitu on geeliytymisensä ansiosta osoittautunut tutkimuksissa toimivaksi herkkävatsaisille, selvittää ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.
Vatsanväänteitä keinomakeasta tai fruktoosisista
Lopulta hyvin pienet viilaukset voivat paljastua ratkaiseviksi: jollekin se on keinomakeutusaineista luopuminen, joillekin siirtyminen kovista kaalilajeista lehtikaaliin.
Olennaista on korvata eikä vain karsia.
Vain harvat joutuvat välttämään monia ruoka-aineita. Esimerkiksi pari viipaletta vehnäleipää lounaalla ei nosta FODMAP-kuormaa paljoakaan.
Jos tuloksia ei tule, kannattaa tarkistaa saako ”piileviä” FODMAP:eja. Huomaamattaan voi tulla syöneeksi muun muassa liikaa hunajaa, inuliinia sekä keinomakeutusaineita.
Jotkut saattavat olla tietämättään herkistyneitä fruktoosille eli hedelmäsokerille. Oireet muistuttavat hyvin paljon laktoosi-intoleranssia: vatsakipu, väsymys ja turvotus.
Fruktoosin imeytymishäiriötä voi aiheuttaa se, että ihmiskeho ei ole tottunut käsittelemään sitä isoja määriä.
Tilanne helpottaa usein, jos fruktoosin kanssa nautti tavallista sokeria.
Kokeile näitä pika-apuna
- KUITUVALMISTEISTA hyödyllisiä ovat psyllium, pellavansiemenet ja osittain hydralisoitu guarkumi. Psylliymkuitu geeliytyy ja fermentoituu vain vähäisesti helpottaen oireiden välttämisessä.
- TURVOTTELUUN ja kipuiluun voi auttaa alfa-galaktosidaasientsyymi. Se pilkkoo kasviksissa ja hedelmissä olevia sidoksia, joihin ihmisen omat entsyymit eivät pysty.
- ILMAVAIVOIHIN ja vatsakipuihin voi auttaa piparminttuöljykapseli. Se on huomattu rauhoittavan ärtyneen suolen oireyhtymän oireita.
Asiantuntijat: Markku Hillilä, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Aava. Leena Putkonen, ravitsemusterapeutti. Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta