Haimasyöpä todetaan usein myöhään ja siksi se on myös yksi tappavimmista syövistä. Tuoreen italialaistutkimuksen perusteella potilaiden ennuste näyttää kuitenkin paremmalta, jos he käyttävät tiettyjä verenpainelääkkeitä. Havainto viittaa varsinkin ATR-salpaajien pidentävän haimasyöpäpotilaiden elinikää, mutta tulokset ovat vielä hyvin alustavia.Tutkimus perustuu 8 200 vuosina 2003–2011 sairastuneen haimasyöpäpotilaan rekisteritietoihin.Kun tutkijat selvittivät, mitä lääkkeitä potilaat saivat haimasyöpähoitojen lisäksi, he havaitsivat verenpainelääkkeitä käyttävien ennusteen olevan parempi kuin muiden haimasyöpäpotilaiden. ATR-salpaajia käyttävien riski menehtyä vuoteen 2012 mennessä oli 20 prosenttia pienempi ja ACE-estäjiä käyttävien 13 prosenttia pienempi kuin muiden potilaiden. ACE-estäjiin liitetty vaikutus oli kuitenkin epäselvä ja rajoittui syöpädiagnoosia seuraaviin kolmeen vuoteen.

Tulokset ovat vielä alustavia, mutta jos ne varmistuvat suurissa ja laadukkaissa lisätutkimuksissa, etenkin ATR-salpaajat voivat tarjota turvallisen ja edullisen keinon parantaa haimasyöpäpotilaiden ennustetta. Tarkkaa mekanismia, jolla ATR-salpaajat tämän mahdollisesti tekevät, ei tunneta, mutta samaan viittaavia tuloksia on saatu muun muassa eläinkokeissa.Tutkimus julkaistiin BMC Cancer -lehdessä.Haimasyöpä todetaan vuosittain noin tuhannella suomalaisella. Haimasyövän ennuste on erittäin huono, vain alle 10 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Uutispalvelu Duodecim(BMC Cancer 2022;22:150)https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-022-09200-4

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla