Puut, pensaat ja puistoalueet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan edistää kaupunkilaisten terveyttä ja mahdollisesti ehkäistä sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. Puistot ja viheralueet voivat muun muassa vähentää stressiä ja tarjota liikuntamahdollisuuksia.Tulokset perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa 250 000 yli 65-vuotiaan asuinseutujen vehreys pääteltiin satelliittivalokuvista. Tiedot sairastumisista ja terveysriskeistä saatiin rekistereistä.
Verrattuna vähiten vihreillä alueilla asuviin kaikista vehreimmillä seuduilla asuvat sairastuivat sydäninfarktiin 25 %, iskeemiseen sydänsairauteen 20 %, sydämen vajaatoimintaan 16 % ja eteisvärinään 6 % epätodennäköisemmin.

Tarkemmassa analyysissa yhteys selittyi pitkälti sydän- ja verisuonitautien biologisilla riskitekijöillä, joita viheralueiden lähellä asuvilla oli vähemmän. Näitä olivat kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli ja diabetes. Asukkaiden sosiaalinen asema ja asuinalueen tulotaso eivät selittäneet tuloksia.

Yhdysvaltalaisten havainnot tukevat vuosien varrella kertynyttä tutkimusnäyttöä luonnon ja viheralueiden terveyshyödyistä. Metsä ja viheralueet voivat muun muassa vähentää stressiä, parantaa mielialaa ja laskea sydämen sykettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Journal -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Journal 2019;DOI:10.1161/JAHA.118010258)https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.118.010258

(2019320) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla