Kannabiksen lääkinnällisen käytön salliminen on todennäköisesti vähentänyt opioidien käyttöä monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Havainto on erittäin tervetullut, sillä Yhdysvalloissa opioidien väärinkäyttö on saanut jo epidemiamaisia piirteitä. Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.Tulosten mukaan vuosina 2010–2015 osavaltioissa määrättiin joka vuosi keskimäärin 23 miljoonaa opioidi-päiväannosta, mutta luvut jäivät selvästi pienemmiksi osavaltioissa, joissa oli sallittu kannabiksen lääkekäyttö. Luku oli lähes 4 miljoonaa annosta pienempi osavaltioissa, joissa lääkekannabista sai apteekista, ja 1,8 miljoonaa annosta pienempi, jos potilailla oli vain lupa kasvattaa omat kannabiksensa.Tulokset ja luvut vaihtelivat, mutta suurin pudotus näkyi morfiinin ja hydrokodonin käytössä.Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistu selvitys perustuu suurempaan aineistoon ja on siksi vakuuttava. Tutkimuksissa lääkekannabiksen salliminen on yhdistetty myös opioidiyliannostusten vähenemiseen.
Suomessa kannabiksen lääkekäyttöön suhtaudutaan hyvin varauksellisesti, mutta Yhdysvalloissa sitä voidaan määrätä mm. kroonisten kiputilojen hoitoon 30 osavaltiossa.
Arviolta 11 miljoonaa yhdysvaltalaista väärinkäyttää opioidilääkkeitä. Vuonna 2016 opioidien yliannostukseen kuoli 35 000 yhdysvaltalaista, mikä on yhtä paljon kuin liikenneonnettomuuksissa. Suurin syy on lääkkeiden liiallinen määrääminen.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2018;DOI:10.1001/jamainternmed.2018.0266)https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/267699...

(2018411) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla