Tuoreen selvityksen mukaan yli 11 miljoonaa yhdysvaltalaisaikuista väärinkäyttää opioidilääkkeitä, mutta kaikkiaan opioidien käyttö on vielä tätäkin yleisempää. Vuonna 2015 mahdollisesti jopa kolmannes aikuisväestöstä oli käyttänyt opioidilääkkeitä.
Tiedot perustuvat kansallisesti kattavaan kyselytutkimukseen, johon vuonna 2015 vastasi yli 50 000 aikuista yhdysvaltalaista.
Vastausten perusteella tutkijat arvioivat, että 92 miljoonaa yhdysvaltalaista käytti opioidilääkkeitä vuonna 2015. Arviolta 11,5 miljoonaa heistä oli väärinkäyttänyt niitä ja 2 miljoonalla oli opioidiriippuvuus.
Valtaosa opioidilääkkeitä väärinkäyttävistä kertoi lievittävänsä niillä kipujaan. Väärinkäyttö painottui pienituloisiin, työttömiin ja sairasvakuutusten ulkopuolella oleviin. Noin 40 prosenttia väärinkäyttäjistä kertoi saavansa reseptilääkkeitä ystäviltään tai sukulaisiltaan, mutta monet käyttivät laittomasti hankittuja lääkkeitä.
Tulokset osoittavat opioidilääkkeiden käytön olevan Yhdysvalloissa hälyttävän yleistä, mutta ne viittaavat myös siihen, että lääkkeitä määrätään kerralla liian paljon, jolloin osa lääkkeistä päätyy vääriin käsiin.
Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim (Annals of Internal Medicine 2017;DOI:10.7326/M17-0865)https://dx.doi.org/10.7326/M17-0865

(201782) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla