Miksi normaali iho alkaa yhtäkkiä aikuisena rasvoittua ja finnejä putkahtelee pitkin naamaa? Onko ongelma pysyvä vai pääseekö siitä hoitamalla eroon?

1. Mistä rasvoittuminen johtuu?

Talineritykseen vaikuttavat ensisijaisesti perimä ja hormonaaliset muutokset. Aikuisena talinerityksen lisääntyminen voi johtua esimerkiksi e-pillerien tai estrogeenilääkityksen lopettamisesta tai kierukan poistamisesta. Hormoninäpyt saattavat häipyä hormonivaihteluiden tasaantuessa.
Myös stressi vaikuttaa hormonitoimintaan ja elimistön puolustusreaktioihin.

2. Hoida säännöllisesti

Ihon säännöllisellä hoidolla pyritään vähentämään talin määrää, ihon tulehdusreaktioita sekä kuolleiden ja hilseilevien solujen kerrostumista.
Rasvoittuvan ihon puhdistustuotteet poistavat talia ihoa kuivattamatta. Puhdista iho puhdistusaineella aamuin, illoin. Viimeistele puhdistus rasvaisen ihon kasvovedellä.
Kosteuta iho aina puhdistuksen jälkeen, se ei lisää rasvoittumista. Myös paksu ja huokoinen iho voi olla pintakuiva.

3. Kuori maltilla ja kosteuta huolella

Kuorinta kirkastaa, sillä se vähentää hetkellisesti rasvaisuutta ja poistaa hilseilevää solukerrosta. Ylenpalttisesti naamaa ei kannata hinkata, sillä se voi lisätä solujen jakaantumista ja sitä kautta solujen kerrostumista. Kuorinnan jälkeen talin määrää voi hillitä savipohjaisella naamiolla. 

4. Tunnista ihotyyppi ja valitse oikeat aineet

Sekai­hossa talineritys lisääntyy ja ihohuokoset laajenevat kasvojen keskiosassa. Alueen iho on myös paksumpi.  
Rasvaisessa ihossa talineritystä ja laajentuneita ihohuokosia on koko kasvoilla. Jos iholla sekä kuivia että rasvoittuvia alueita, valitse sekaihon hoitotuotteet. Voit myös hoitaa kuivia alueita kuivan ihon ja rasvaisia rasvoittuvan ihon tuotteilla.
Jos iho rasvoittuu ja siinä on couperosaa, valitse rasvoittuvan ihon tuotteet. Älä hankaa ihoa. Kuori t-alue kerran viikossa, mutta vältä couperosa-alueen kuorimista. Rasvoittuvalle alueelle sopii savipohjainen naamio ja herkälle, kuivalle alueelle voidemainen naamio.
Suojaa couperosa-alue saunassa naamiolla. Käytä UV-suojan sisältäviä voiteita ulkoillessa. Jos hoitotuotteiden valinta on vaikeaa, pyydä neuvoa kosmetologilta.

5. Apua kosmetologilta

Kosmetologin tekemä kuukausittainen ihonpuhdistus helpottaa kotihoitoa. Ihonpuhdistus voidaan alustaa ultraäänipuhdistuksella tai mikrohionnalla. Se sopii erityisesti aknearpien hoitoon, mutta parantaa myös suurihuokoisen, rasvaisen ihon kuntoa.

6. Vaikuttaako ravinto?

Ravinnon vaikutus talineritykseen on epäselvä. Yleinen harhaluulo on, että edellisenä iltana syöty juusto tai suklaa näkyy aamulla näppynä naamassa. Elimistön aineenvaihdunta on sen verran monimutkainen prosessi, ettei herkkupala yhdessä yössä kasvoille hyppää.
Paasto näyttäisi vähentävän talineritystä ja muuttavan ylipainoisten talin koostumusta. Arvellaan myös, että ruokavalion muutokset voisivat muuttaa aineenvaihduntaa ja siten aiheuttaa esimerkiksi hormoniperäisen aknen.

Lue lisää:

Eroon aknesta - parhaat keinot itsehoidosta tehokuureihin

Näin iho ikääntyy

Vältä virheet herkän ihon hoidossa

Jos näpyt eivät nujerru hyvällä ihonhoidolla, onko lääkärillä hoitokeinoja?
”Kyseessä saattaa olla aikuisiän akne, joka vaatii lääkehoitoa. Akne on tulehduksellinen ihosairaus. Aikuisiän aknen hoitoon käytetään paikallisia ja suun kautta otettavia lääkkeitä. Tarvittaessa voidaan käyttää myös lääketieteellistä (LED-) valohoitoa tai fotodynaamista hoitoa. Tärkeintä on hoitaa ihosairaus ennen pysyvien arpien kehittymistä.”

Vastaajana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu

Kysy iho-ongelmista asiantuntijalta

Vierailija

Näin rauhoitat oikuttelevan ihon

Mietin, miksi puhutaan niin vähän pintakuivasta epäpuhtaasta ihosta, joka johtuu keratiinin (eli sarveisaineen) ylituotannosta ja josta terveyskirjaston mukan kärsii eriasteisesti 40-80 %:iin nuorista aikuisista ja wikipedian mukaan jopa 40-50 % kaikista aikuisikäisistä. Se saattaa alkaa jo lapsilla ja jatkua kypsään ikään. Yleisyyden takia ongelman tuntemattomuus ihmetyttää. Saattaa aiheutta myös karvojen kasvua ihon sisään. Hoito on itsehoitoa. Ongelmaa nimittäin hoidetaan eri tavalla kuin...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.