Miksi normaali iho alkaa yhtäkkiä aikuisena rasvoittua ja finnejä putkahtelee pitkin naamaa? Onko ongelma pysyvä vai pääseekö siitä hoitamalla eroon?

1. Mistä rasvoittuminen johtuu?

Talineritykseen vaikuttavat ensisijaisesti perimä ja hormonaaliset muutokset. Aikuisena talinerityksen lisääntyminen voi johtua esimerkiksi e-pillerien tai estrogeenilääkityksen lopettamisesta tai kierukan poistamisesta. Hormoninäpyt saattavat häipyä hormonivaihteluiden tasaantuessa.
Myös stressi vaikuttaa hormonitoimintaan ja elimistön puolustusreaktioihin.

2. Hoida säännöllisesti

Ihon säännöllisellä hoidolla pyritään vähentämään talin määrää, ihon tulehdusreaktioita sekä kuolleiden ja hilseilevien solujen kerrostumista.
Rasvoittuvan ihon puhdistustuotteet poistavat talia ihoa kuivattamatta. Puhdista iho puhdistusaineella aamuin, illoin. Viimeistele puhdistus rasvaisen ihon kasvovedellä.
Kosteuta iho aina puhdistuksen jälkeen, se ei lisää rasvoittumista. Myös paksu ja huokoinen iho voi olla pintakuiva.

3. Kuori maltilla ja kosteuta huolella

Kuorinta kirkastaa, sillä se vähentää hetkellisesti rasvaisuutta ja poistaa hilseilevää solukerrosta. Ylenpalttisesti naamaa ei kannata hinkata, sillä se voi lisätä solujen jakaantumista ja sitä kautta solujen kerrostumista. Kuorinnan jälkeen talin määrää voi hillitä savipohjaisella naamiolla. 

4. Tunnista ihotyyppi ja valitse oikeat aineet

Sekai­hossa talineritys lisääntyy ja ihohuokoset laajenevat kasvojen keskiosassa. Alueen iho on myös paksumpi.  
Rasvaisessa ihossa talineritystä ja laajentuneita ihohuokosia on koko kasvoilla. Jos iholla sekä kuivia että rasvoittuvia alueita, valitse sekaihon hoitotuotteet. Voit myös hoitaa kuivia alueita kuivan ihon ja rasvaisia rasvoittuvan ihon tuotteilla.
Jos iho rasvoittuu ja siinä on couperosaa, valitse rasvoittuvan ihon tuotteet. Älä hankaa ihoa. Kuori t-alue kerran viikossa, mutta vältä couperosa-alueen kuorimista. Rasvoittuvalle alueelle sopii savipohjainen naamio ja herkälle, kuivalle alueelle voidemainen naamio.
Suojaa couperosa-alue saunassa naamiolla. Käytä UV-suojan sisältäviä voiteita ulkoillessa. Jos hoitotuotteiden valinta on vaikeaa, pyydä neuvoa kosmetologilta.

5. Apua kosmetologilta

Kosmetologin tekemä kuukausittainen ihonpuhdistus helpottaa kotihoitoa. Ihonpuhdistus voidaan alustaa ultraäänipuhdistuksella tai mikrohionnalla. Se sopii erityisesti aknearpien hoitoon, mutta parantaa myös suurihuokoisen, rasvaisen ihon kuntoa.

6. Vaikuttaako ravinto?

Ravinnon vaikutus talineritykseen on epäselvä. Yleinen harhaluulo on, että edellisenä iltana syöty juusto tai suklaa näkyy aamulla näppynä naamassa. Elimistön aineenvaihdunta on sen verran monimutkainen prosessi, ettei herkkupala yhdessä yössä kasvoille hyppää.
Paasto näyttäisi vähentävän talineritystä ja muuttavan ylipainoisten talin koostumusta. Arvellaan myös, että ruokavalion muutokset voisivat muuttaa aineenvaihduntaa ja siten aiheuttaa esimerkiksi hormoniperäisen aknen.

Lue lisää:

Eroon aknesta - parhaat keinot itsehoidosta tehokuureihin

Näin iho ikääntyy

Vältä virheet herkän ihon hoidossa

Jos näpyt eivät nujerru hyvällä ihonhoidolla, onko lääkärillä hoitokeinoja?
”Kyseessä saattaa olla aikuisiän akne, joka vaatii lääkehoitoa. Akne on tulehduksellinen ihosairaus. Aikuisiän aknen hoitoon käytetään paikallisia ja suun kautta otettavia lääkkeitä. Tarvittaessa voidaan käyttää myös lääketieteellistä (LED-) valohoitoa tai fotodynaamista hoitoa. Tärkeintä on hoitaa ihosairaus ennen pysyvien arpien kehittymistä.”

Vastaajana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu

Kysy iho-ongelmista asiantuntijalta

Vierailija

Näin rauhoitat oikuttelevan ihon

Mietin, miksi puhutaan niin vähän pintakuivasta epäpuhtaasta ihosta, joka johtuu keratiinin (eli sarveisaineen) ylituotannosta ja josta terveyskirjaston mukan kärsii eriasteisesti 40-80 %:iin nuorista aikuisista ja wikipedian mukaan jopa 40-50 % kaikista aikuisikäisistä. Se saattaa alkaa jo lapsilla ja jatkua kypsään ikään. Yleisyyden takia ongelman tuntemattomuus ihmetyttää. Saattaa aiheutta myös karvojen kasvua ihon sisään. Hoito on itsehoitoa. Ongelmaa nimittäin hoidetaan eri tavalla kuin...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.