Kuivuuko kädet, päänahka vai sääret? Olkoonpa ihosi kutisuttaja talvi, atopia tai taliköhnä, nämä neuvot rauhoittavat tilanteen.

  1. KASVOT Kiristävän kuivuuden lisäksi kasvoihin voi tulla taliköhnä. Tyypillisiä paikkoja punoitukselle ja hilseilylle ovat nenänpieli, kulmakarvat ja korvan seutu. Hoito: Pese päivittäin vedellä ja happamalla (ph alle 5) pesunesteellä. Kutisevia kulmakarvoja voi pestä hilsesampoolla. Lopuksi iho voidellaan perusvoiteella. Lisäksi voi käyttää mietoa hydrokortisonivoidetta joka päivä muutaman viikon ajan.
  2. KÄDET Tiuhat pesut kuivattavat käsiä ja ne joutuvat päivän aikana kosketuksiin myös lian ja muiden ärsyttävien aineiden kanssa. Syynä kutinaan voi olla myös syyhy. Hoito: Kuivaa iho hyvin pesun jälkeen ja voitele perusvoiteella. Pahimman kutinan aikana käytä hydrokortisonivoidetta parin viikon ajan. Kortisonin tehoa voi voimistaa käärimällä voidellut kädet kylmällä vedellä kostutettuihin kääreisiin pariksi tunniksi. Käytä suojakäsineitä likaisissa töissä.
  3. PÄÄNAHKA Kun päänahka kutisee, syynä on usein taliköhnä. Härskiintynyt tali ja siinä viihtyvä hiiva pitää saada pois hiuksen tyvistä. Hoito: Pese päivittäin hajusteettomalla sampoolla, kutinan ollessa pahimmillaan hilsesampoolla. Lisäksi käy apteekin hydrokortisoniliuos. Se ei rasvoita hiuksia.
  4. KORVAT Korvakäytävän suulla tuntuva kutina voi johtua kuivuudesta, atopiasta, taliköhnästä tai psoriasiksesta. Hoito: Pese päivittäin korvat ja voitele perusvoiteella. Apteekista saa myös öljyisiä korvatippoja. Älä raavi tai kaiva korvia.
  5. SÄÄRET Jalkojen iho on ohutta ja haihduttaa paljon vettä. Kutina alkaakin usein täältä. Hikoileminen pahentaa tilannetta. Hoito: Pese happamalla pesunesteellä ja voitele perusvoiteella. Jos voide kirvelee, kokeile rasvaisempaa voidetta. Jos pidät saunomisesta, vähennä hikoilua miedommilla löylyillä tai peitä sääret kylmänkostealla pyyhkeellä.

Asiantuntija: ihotautilääkäri Kari Saarinen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla