Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Säästöliekillä ollessa ei tunne nälkää, mutta ei kyllä laihdukaan. Miten elimistön saa jumitilasta pois?

Elimistösi toimii säästöliekilä, jos

  • AINEENVAIHDUNTA hidastuu. Paino ei siis laske, vaikka sen pitäisi pudota.
  • SYKE on epätavallisen matala tai korkea.
  • VÄSYTTÄÄ, mutta uni ei tule tai se ei virkistä.
  • LIIKUNTA ei huvita tai siinä ei kehity, vaikka harjoittelun määrän ja tehojen perusteella pitäisi.

Auttaako mättöpäivä?

Säästöliekin huijaamisella tarkoitetaan yleensä mättöpäiviä. Muuten noudatetaan tiukkaa ruokakuria, mutta joinakin päivinä annetaan itselle lupa repsahtaa. Mättöpäivinä tulee kuitenkin helposti syötyä niin paljon energiaa, että viikon aikana kiritty energiavaje lähes mitätöityy.

Säästöliekki myös mielessä

Psyykkinen ongelma säästöliekistä tulee siinä vaiheessa, jos ei uskalla syödä enemmän, vaikka keho on jo mennyt sekaisin.

Kovimmilla ovat jojolaihduttajat. He ovat laihdutelleet koko elämänsä ja pelkäävät, että jos paino nyt lähtee nousuun, se ei koskaan pysähdy. Suurin askel on sen hyväksyminen, että paino tulee vähän nousemaan, ennen kuin aineenvaihdunta palautuu normaaliksi. Ruoan lisääminen kannattaa tehdä jonkun luotettavan henkilön kanssa. Se voi olla ystävä tai ammattilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos suhde syömiseen on epäterve, sen palauttaminen normaaliksi voi vaatia terapeutin ohjausta. Vaikka ravitsemusterapeutti näyttäisi, paljonko pitäisi syödä, että keho alkaisi taas voida hyvin, oma mieli voi huutaa, ettei pysty millään syömään sitä kaikkea. Sillähän lihoo. Joskus tällaisia tuntemuksia olisi paras käsitellä psykoterapiassa. Taustalla voi olla esimerkiksi elämänhallinnan menettämisen pelko, joka heijastuu syömiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laihdutta näin, niin vältät säästöliekin

  1. ANNA AIKAA LAIHTUMISELLE Pidä kalorivaje kohtuullisena. Noin 200–400 kalorin lasku päivässä ei yleensä vielä aja säästöliekille. Pitkällä aikavälillä laihdut viikossa grammoina saman määrän, kuin on keskimääräinen päivittäinen kalorivajeesi.
  2. SYÖ LIIKKUMISEN MUKAAN Vaihtele ruokamääriä tarpeen mukaan. Syö kevyemmin niinä päivinä, joina et harrasta liikuntaa. Liikuntapäivinä taas on tarpeen syödä vähän enemmän.
  3. PIDÄ HUOLTA LIHAKSISTA Keskity liikunnassa lihaskuntoharjoitteluun, sillä painonpudotus vähentää yleensä myös lihasmassaa. Aerobinen liikunta kannattaa pitää napakkana, ei näännyttävänä.
  4. OTA MALTILLINEN ALKUSPURTTI Jos pudotettavaa on paljon ja tarvitset motivoitumisen vuoksi alkuun nopeaa painonpudotusta, kokeile ennemmin 5:2-pätkäpaastoa kuin erittäin vähäenergistä dieettiä. Vaihtelu estää aivoja menemästä nälänhätämoodiin.
  5. KUUNTELE KEHOASI JA LUOTA SIIHEN Nälän tunne kertoo, että elimistösi tarvitsee ruokaa. Arvosta kehosi viestejä ja uskalla syödä, kun on nälkä. ●
Sisältö jatkuu mainoksen alla