Rasvattoman jogurtin lupaus kevyestä ja terveellisestä vaihtoehdosta voi kääntyä päälaelleen. Parin desin pikarissa saattaa olla sokeria kymmenen grammaa. Varsinainen piilosokeripommi siis!

Kevytjogurtti voi olla ihan muuta kuin se lupaa. Etiketissä mainostetaan ”0 % rasvaa” ja supermarja mustikkaa. Jogurtiksi sitä kutsutaan, vaikka oikeampi nimitys olisi piilosokeripommi.

Piilosokerilla tarkoitetaan lisättyä sokeria, jota tuotteessa ei luontaisesti ole. Koska piilosokeria ei näe, sitä tulee nautittua huomaamatta suuriakin määriä.

Rasvaton ei ole sokeriton

Kun syöt jotain jääkaapistasi, ostat yleensä jotain tilalle, jotta kaappi ei pääse tyhjenemään. Sama sääntö pätee moneen rasvattomaksi mainostettuun kevyttuotteeseen, esimerkiksi jogurttiin. Jos siitä on poistettu rasvaa, tilalle on usein lisätty sokeria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parin desilitran maustetussa jogurttipurkissa voi olla sokeria monta kymmentä grammaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein maitotuotteessa on myös laktoosia, mikä on sokeri sekin.

Jos jogurtti on oma lempiherkkusi, siitä ei toki tarvitse luopua. Jotta osaisit vältellä piilosokereita, olisi hyvä tarkistaa tuoteselosteesta hiilihydraattien ja sokerien määrä. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että laktoosia sisältävässä tuotteessa saisi olla hiilihydraatteja enintään 12 grammaa 100 grammaa kohden.

Maustettujen jogurttien sijaan kannattaa suosia maustamattomia jogurtteja. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää sekaan marjoja. Tällöin saat vähemmän sokeria ja enemmän kuituja.

Irti sokerikoukusta

Lohdullista on se, että mitä vähemmän sokeria syö, sitä vähemmän sitä tekee mieli.

Jos syö säännöllisesti kunnon aterioita ja saa riittävästi hyviä ravintoaineita, herkuttelun tarve vähenee. Syntyy positiivinen kierre: kun elimistö saa vähemmän sokeria, myös sokerinhimo vähenee.

Samalla verensokeritaso tasoittuu eikä tule esimerkiksi väsymyspiikkejä, joita paikkaamaan pitäisi syödä sokeria. Vatsa täyttyykin oikeista ravinnosta makean sijaan.

Vertaa ja valitse:

  • Maustamaton jogurtti marjoilla, 2 dl: 2 sokeripalaa
  • Maustettu jogurtti, 2 dl: 10 sokeripalaa

Lue lisää:

Kuinka paljon saa syödä makeaa?
Tunnista piilosokeri ja voi paremmin
Piilopahikset pois lautaselta

  • lihottaa
  • nostaa verensokeriarvoja
  • nostaa veren huonoa LDL-kolesterolia ja laskee HDL-kolesterolia
  • edistää hampaiden reikiintymistä
  • aiheuttaa ilmavaivoja

Katso video: Huono uni herättää herkkuhimon

Sisältö jatkuu mainoksen alla