Vaa’an lukema hälyttää. Mistä kiloja on tullut yhtäkkiä reippaasti lisää? Tai mihin niitä on kadonnut? Painonvaihtelun syy pitää selvittää.

On normaalia, että paino vaihtelee muutaman. Jos punnitsee itsensä urheilun tai suolaisen aterian jälkimainingeissa, vaaka näyttää yleensä tavallista enemmän.

Tavallisesti painonvaihtelussa on kyse nesteen kertymisestä elimistöön tai sen haihtumisesta. Painon äkkinäisen muutoksen taustalla voi kuitenkin olla sairaus, jopa vakava sellainen.

– Kerran olen törmännyt siihen, että nopean painonnousun syy oli kovalla vauhdilla kasvava kasvain. Huomattavasti yleisempää on kuitenkin, että selittämättömältä tuntuvan painonnousun taustalla ovat omat elämäntavat, toteaa painonhallintaan keskittynyt lääkäri André Heikius.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokapäiväkirja vai lääkäriin?

Aluksi voi olla hyvä idea pitää viikko ruokapäiväkirjaa. Se paljastaa, jos oma syöminen on muuttunut laihtumisen – tai lihomisen – selittävällä tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usean kilon nopeasti tapahtunut painon putoaminen, jolle ei itse keksi selkeää syytä, on hyvä tutkituttaa lääkärissä. Jos taustalla on vakava sairaus, nopea reagointi voi jopa pelastaa hengen. Esimerkiksi syöpähoitojen aloittamisessa jokaisella viikolla on merkitystä.

– Jos oma olo on lisäksi rauhaton, sydän tykyttää kiivaammin ja hiki nousee herkästi, syy painon laskuun voi olla esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnassa, Heikius kertoo.

Kilpirauhanen heiluttaa?

Kilpirauhanen tuottaa varsinkin tyroksiinihormonia, joka vaikuttaa merkittävästi elimistön aineenvaihduntaan.

Kilpirauhasen liikatoimintaa on noin 10 000 suomalaisella. Taustalla on usein autoimmuunisairaus Basedowin tauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan ja tuottaa niille vasta-aineita.

Vasta-aineet puolestaan lietsovat kilpirauhasen tuottamaan liikaa kilpirauhashormoneja, jotka ajavat aineenvaihdunnan ylikierroksille – ja paino laskee.

Kilpirauhasen liikatoiminta selviää laboratoriokokeilla ja sitä hoidetaan kilpirauhashormonien tuotantoa vähentävällä lääkkeellä.

Puolitoista vuotta kestävä lääkekuuri yleensä korjaa tilanteen, mutta joskus kilpirauhanen voidaan joutua poistamaankin.

Painon nousu voi olla oire päinvastaisesta kilpirauhasen toiminnan häiriöstä, sen vajaatoiminnasta. Sitä sairastaa jopa 300 000 suomalaista.

Tyroksiinilääkitys korjaa useimmilla tilanteen.

Vai joku muu sairaus?

Muutkin sairaudet voivat vauhdittaa kilojen kertymistä. Cushingin oireyhtymässä lisämunuaisen kuorikerros tuottaa liikaa  kortisonihormonia eli kortisolia. Sen taustalla on useimmiten hyvälaatuinen kasvain, ja hoitona tuo kasvain poistetaan.

Vaiva on kuitenkin harvinainen.

– Joskus myös pitkä kortisonikuuri voi muuttaa kehon omaa  kortisolituotantoa ja saada painon nousemaan, Heikius huomauttaa.

Lisäkiloja lääkkeistä?

Yleisimmät mielialalääkkeet, niin sanotut SSRIlääkkeet, voivat nostaa tai laskea painoa. Vahvat lääkkeet, kuten psykoosilääke Risperdal, voivat kerryttää painoa nopeastikin. Lääke itsessään ei kerrytä kiloja, vaan se lisää nälän tunnetta tai heikentää syömisen hallintaa.

Hormonien syytä?

Naisilla yleisin hormonitoiminnan häiriö on munasarjojen honirakkulaoireyhtymä (PCOS). Painon nousun lisäksi siihen liittyy kuukautisten muuttuminen epäsäännölliseksi ja runsas karvojen kasvu. Paras itsehoitokeino on painonhallinta, mutta myös liikunnan lisääminen ja tupakoinnin lopettaminenkin auttavat.

Kuukautiskierto palautetaan säännölliseksi hormonihoidolla, kuten ehkäisypillereillä.

Jos paino alkaa nousta lähellä 50 vuoden ikää, hormoneillakin voi olla tekemistä asian kanssa.

– Naisilla fyysisen suorituskyvyn lasku alkaa vaihdevuosista. Lihasten osuus kudosmassasta vähenee, rasvan määrä lisääntyy ja lepoaineenvaihdunta hidastuu. Sen takia rasvaa voi tulla noin kilo vuodessa lisää, jos ei muuta elämäntapojaan tai liikkuu vähemmän, selittää naistentautien erikoislääkäri Pauliina Tuomikoski.

Jyrkästi viidenkympin tienoilla nouseva paino on harvoin seurausta pelkistä hormonitoiminnan muutoksista. Ne voivat kuitenkin huonontaa unta sekä naisilla että miehillä. Väsyneenä ei taas jaksa liikkua, joten lisäkiloja alkaa tulla nopeastikin.

– Väsymys lisää myös mielitekoja, Tuomikoski muistuttaa.

Painon hillitsemiseen auttaa iästä ja hormoneista riippumatta ihan samat keinot: säännöllinen, monipuolinen ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio, liikunnan lisääminen sekä riittävä lepo. ◆

PAINOA NOSTAVAT

➤ raskaus

➤ energiansaannin kasvu

➤ tunne-elämän muutos,kuten yksinäisyys

➤ kilpirauhasen vajaatoiminta

➤ Cushingin syndrooma

➤ munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

➤ lääkitys

PAINOA LASKEVAT

➤ tunne-elämän muutos, kuten suru

➤ kilpirauhasen liikatoiminta

➤ energiansaannin lasku

➤ lääkitys

➤ syöpä

Asiantuntijat: André Heikius, vastuulääkäri, Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikka.

Pauliina Tuomikoski, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Eiran lääkäriasema.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla