Probiootit ovat eläviä maitohappobakteereita, jotka tutkitusti edistävät terveyttä. Mistä niitä saa, milloin niitä kannattaa syödä ja mihin kaikkeen ne auttavat?

Jos voisit tarkastella kehoasi sisältäpäin ja päätellä siitä, miten voit, minne kannattaisi kurkistaa ensimmäiseksi? Vastaus on suolisto. Suoliston kunto on lahjomaton hyvinvoinnin mittari.

Kun koemme olomme terveeksi, kiitos kuuluu miljardeille suolistobakteereille. Suolistomikrobisto on tasapainossa, ruoansulatus toimii hyvin ja olemme vastustuskykyisiä sairauksille. Jos kaikki ei ole kunnossa, suolisto ilmoittaa kyllä itsestään esimerkiksi vatsavaivojen, muodossa.

Probiootit avuksi

Jos tahdot tukea suoliston hyvinvointia, helpointa on kiinnittää huomiota ruokavalioon. Terveysvaikutteisista probiooteista voi olla apua. Ne ovat eläviä mikrobeja, useimmiten erilaisia maitohappobakteerikantoja. Tutkituimpia niistä ovat Lactobacillus GG ja Bifidus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Probiootteja ei ole elintarvikkeissa itsessään, mutta niitä on lisätty moniin tuotteisiin, kuten jogurtteihin, mehuihin, rahkaan ja juustoon. Tuotteiden kyljestä, esimerkiksi juustopaketista, voi tarkistaa, onko niissä probiootteja. Yksi probioottijogurtti, lasillinen piimää tai muutama siivu probioottijuustoa päivässä riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Antibiootit uhkana

Jos joudut antibioottikuurille, probioottien syöminen on entistä tärkeämpää, sillä antibiootit tuhoavat suoliston hyvää bakteerikantaa. Tällöin voit ottaa probiootit lisäravinteena esimerkiksi apteekista saatavina tabletteina tai jauheena. Myös elintarvikkeiden, joihin on lisätty probiootteja, syömistä kannattaa jatkaa, sillä ravinnossa olevista probiooteista saa parhaimman tehon.

Ennaltaehkäisyn a ja o

Probiootteja suositellaan käytettäväksi myös ennaltaehkäisevästi silloin, kun

olet raskaana tai imetät

• lähdet ulkomaanmatkalle

• haluat torjua allergiaoireita siitepölykaudella

• tahdot tehostaa suun hyvinvointia

Lue lisää siitä, mihin kaikkeen probiooteista voi olla apua.

Ehkäisevätkö probiootit flunssaa?

Probiootit ovat eläviä maitohappobakteereja, joiden teho ja terveysvaikutukset on todistettu tieteellisesti. Niitä on ravintolisinä esimerkiksi tableteissa tai jauheissa sekä lisättynä eri elintarvikkeissa. Maitohappobakteereita puolestaan on luonnostaan jogurtissa, piimässä ja hapankaalissa, mutta niiden tehoa ei ole näytetty toteen samoin kuin probioottien.

Probiootit kuulostavat kyllä kapitalistisesta näkökulmasta aivan liian hyvältä, että niitä tuotteiden kera aivan ilmaiseksi jaellaan.

Jokin tässä mättää, tai sitten se on vain minun kyyninen suhtautumiseni alati huononeviin kilpailutuotteisiin.

Luulisi, että mitä terveellisempää "superfoodia" myydään niin sen enemmän siitä joutuu maksamaan.

  • ylös 18
  • alas 21
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa 15 prosenttia suomalaisista, osa tietämättään. Juuri vatsan toimintaa edistävinä mainostetut tuotteet, kuten vatsajogurtit ja terveysjuomat pahentavat oireita.

Se taas johtuu tuotteihin lisätyistä prebiooteista, sokerista ja makeuttajista, jotka pahentavat oireita. Probiootit taasen on todistettu hyväksi ärtyvän suolen oireyhtymää kärsiville, sillä maitohappobakteerit normalisoivat suoliston toimintaa.

  • ylös 11
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla