Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jokaisessa meissä asuu pieni narsisti, vai mitä sanot näitä väitteistä.

”Narsismi on aina pahasta.”

VÄÄRIN

Narsismia on jokaisessa terveellä itsetunnolla varustetussa ihmisessä. Oikeanlainen narsismi tekee itsensä arvostamisen ja sen myötä myös toisten näkemisen arvostettavalla tavalla ylipäätään mahdolliseksi.

Kun näkemys itsestä on sopivassa määrin myönteinen, muiden kanssa tekemisissä oleminen ja asioista nauttiminen on helpompaa kuin sellaiselle, joka vähättelee itseään.

”Tuokin on diagnoosia vaille narsisti.”

LUULTAVASTI VÄÄRIN

Narsismi on harvinainen sairaus. Asiantuntijoiden on vaikea tehdä narsismidiagnoosia, joten sen pitäisi olla vielä vaikeampaa maallikoille. Toisaalta diagnoosin tekeminen on hankalaa siitäkin syystä, että

sitä ei ole kansainvälisessä tautiluokituksessa. Välillä diagnoosiksi annetaan jokin muu persoonallisuushäiriö, jonka perään narsistinen persoonallisuus lisätään sulkeisiin.

Useimmiten narsistinen persoonallisuus menee päällekkäin epäsosiaalisen tai epävakaan persoonallisuuden kanssa.

Naisilla voi olla myös huomiohakuista persoonallisuutta. Joskus diagnoosin perään lisätään ”narsistisin piirtein”.

”Narsistiksi ei synnytä, sellaiseksi tullaan.”

TOTTA

Nykyisen käsityksen mukaan vuorovaikutus on ollut narsistin lapsuudessa tavalla tai toisella vaillinaista. Syynä on voinut olla esimerkiksi vakava sairaus lähipiirissä, vanhempien jatkuva poissaolo tai jokin muu

ideaalista lapsuudesta poikkeava ja pitkään jatkunut olosuhde.

Näin on ainakin useimmiten. Olennaista on, että terve itsetunto ja minäkuva eivät syystä tai toisesta pääse kehittymään.

”Kerran narsisti on aina narsisti.”

TOTTA

Täysi parantuminen ei ole narsistille mahdollista. Psykoterapiasta voi kyllä olla apua, etenkin jos henkilö on jo oivaltanut että hänen minäkuvansa ei ole sellainen kuin pitäisi. Muissa tapauksissa narsistia pitäisi

auttaa oivaltamaan omat vääristymänsä. Sen tekeminen myönteisessä hengessä on vähintään vaativa.

Avain narsismin hoitamiselle on sitä sairastavan oman suojakuoren vähittäinen purkaminen ja aidon arvostuksen ja empatian yhdistäminen. Siihen pääseminen vaatii pitkällistä psykoterapiaa.

Narsisti kokee kuitenkin vian olevan häntä ympäröivissä kelvottomissa ihmisissä, joihin hän monesti liittää terapeutinkin.

”Narsismiin ei ole lääkitystä.”

OSITTAIN VÄÄRIN

Psyykelääkityksestä voi olla apua, jos narsisti suostuu sitä syömään. Todennäköisyys on kyllä aika heikko, sillä narsistin on vaikea ottaa apua vastaan ihmisiltä, joita pitää itseään heikompina ja kehnompina.

Siksi narsistisen persoonan on vaikea tyytyä siihen, että apua voisi antaa joku tavallinen lääkäri tai lääke. Hänen pitäisi aina päästä parhaille spesialisteille, eikä sekään vapauta epäpätevyyden epäilyksestä.

Asiantuntija: Hannu Lauerma, vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Varjostaako sinun onneasi mustasukkaisuus? Nyt voit hoitaa ongelmaa kotisohvalta.

Vaikka mustasukkaisuus on normaali tunne, liiallisena se vaarantaa parisuhteen. Mustasukkaisuudesta seuraa riitelyä, syyllistämistä tai kontrollointia. Kumppanin viestejä luetaan salaa ja väkivalta hiipii suhteeseeen. Pahimmillaan mustasukkaisuus tappaa: se on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Mustasukkaisen on kuitenkin mahdollista löytää rakentavampia tapoja toimia. Niitä voi oppia esimerkiksi psykoterapiassa, mutta nyt niitä voi opetella myös kotona. HUSin Mielenterveystalossa on avattu kaikille avoin Mustasukkaisuuden omahoito -palvelu, josta voi hyötyä niin mustasukkainen kuin hänen kumppaninsakin. Omahoito-ohjelman antaa tietoa mustasukkaisuudesta sekä tarjoaa työkaluja sen kanssa selviytymiseen. Ohjelmassa on tehtäviä, joita voi tehdä joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaan pääset  Mielenterveystalo.fi -sivustolta.

Huom! Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen ensisijaista. Väkivaltaan on tärkeää hakea apua. Kun tarvitset kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Muussa tapauksessa ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

 

Keväällä 50 vuotta täyttänyt näyttelijä Minna Suuronen on havainnut, että iän myötä kliseet alkavat tuntua tosilta.

–Asiat, joille nuorena hymähdin ylimielisesti, ovatkin viisautta. Kuten, että elämässä tärkeintä ovat terveys ja perhe. Tai että ajan kuluminen se vain vuosi vuodelta kiihtyy, sanoo Minna.

Hän havahtuu juhannuksena huomaamaan, että vastahan oli joulu. Jouluna tuntuu, että juhannusta vietettiin ihan äsken.

–Sinänsä en usko vanhuuden automaattisesti tuovan viisautta, mikä tietysti olisi kivaa. Se voi sitä tuoda, jos on erilaisten haasteiden edessä valmis miettimään, miksi tämä tilanne tai tuo ihminen tuntuu taas niin hankalalta.

Silloin on avattava itsessään olevia solmuja, jotka estävät suhtautumasta avoimesti elämään. Jos siinä onnistuu, on avoimempi elämälle ja sitä kautta voi antaa toisille ihmisille enemmän.

–Tätä pitäisin ihmisen vastuuna elämää kohtaan, mutta kukapa aina jaksaisi tehdä kaikkea ärsyttävää työtä, jota vastuunkanto tarkoittaa.

Ei tarvitse selvitä yksin

Minna kertoo, että hänen miehensä Antti Virmavirta on hänen paras ystävänsä.

–Antti tuntee minut parhaiten ja osaa kysyä lisää, houkutellakin puhumaan, jos vetäydyn mietteliääksi. Usein se on minun puoleltani neuvottomuutta, kun en tiedä, miten pitäisi toimia, Minna toteaa.

Tai jos tulee riitaa, Antti yrittää kaivaa esiin sen, mikä Minnaa todella ottaa päähän.

–Sanon yleensä ensin, ettei mikään, vaikka se ei ole totta! Hän näkee, että jotain siellä taustalle on ja vaatii sitä esiin.

Minna on kasvanut ajattelemaan, että hankalista hetkistä pitää selviytyä itsekseen, mutta hiljalleen tajunnut, ettei tarvitsekaan. Kaikki asiat ratkeavat helpommin, kun niistä puhuu jonkun kanssa.

–Toinen ihminen saattaa näyttää vihaiselta, vaikka on ennen muuta ehkä pelokas tai surullinen. Jokaisella on tapansa toimia, kun tulee vaikeaa. On helpottavaa, jos silloin on vieressä läheinen tai ystävä, joka tunnistaa yskän.

Opettelen yhä ottamaan apua vastaan tässä asiassa.

 

Lue lisää Minnan Hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 9/2018