Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Narsistinen persoonallisuushäiriö on tragedia kaikille, joita se koskettaa. Narsisti-nimitystä käytetään puhekielessä muistakin syistä, joskus hyvin ikävin seurauksin.

Nykyaikaan tuotuna Sigmund Freud voisi olla suomalaisen työpaikan kahvipöytäkeskustelusta aika kauhuissaan. Hänen hahmottelemansa narsistinen persoonallisuushäiriö -määritelmä on sen verran sekalaisessa käytössä keskusteluissa. Keittiöpsykologien tekemiä narsistidiagnooseja heitellään niin työkavereista, kumppaneista kuin naapureistakin.

Narsismista on tullut kevyin perustein käytettävä haukkumasana.

Narsistiseen persoonallisuushäiriöön kuuluu manipuloivuutta, ylimielisyyttä, itsensä korottamista ja vastaavasti toisten vähättelyä – jopa kaikkien muiden näkemistä täysin surkeina ja kyvyttöminä.

Yksikin näistä piirteistä voi tehdä jostakusta ärsyttävän kanssaihmisen. Loukkaantumisherkkä tai minäkuvaltaan hieman narsistinen voi kuitenkin olla ilman persoonallisuushäiriötäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikea narsismi on sairaus, josta ei parannuta.

Se tekee ihmisestä lähes mahdottoman elämänkumppanin tai edes ystävän. Narsistilla itsellään on paha olla, ja hän aiheuttaa surua kaikille läheisilleen. Narsistista persoonallisuushäiriötä sairastaa vain noin kolme prosenttia väestöstä. Heitä ei siis riitä esimerkiksi läheskään jokaiselle työpaikalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kukoistaa ihailussa

Yleensä narsismi nähdään vain negatiivisessa valossa. Sitä se enimmäkseen onkin. Narsistit voivat kuitenkin olla pelottoman tehokkaita, ja siksi persoonallisuushäiriö voi tietyissä sumeilemattomuutta ja estottomuutta vaativissa työtehtävissä antaa pienen etulyöntiaseman.

– Narsisti voi olla tavallista tehokkaampi vaikka piinkovana juristina tai joissakin harvoissa johtotehtävissä, pohtii psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, lääketieteen tohtori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Hannu Lauerma.

Lauerma tutkii ja hoitaa vaarallisimpia rikollisia, persoonallisuushäiriöisiä ja psykopaattejakin. Hän tietää mitä narsismi on, ja miten siihen liittyvä taipumus erilaisiin addiktiohin voi viedä rikoksenkin tielle. Addiktio voi olla sairaalloinen riippuvuus mistä vain – seksistä tai päihteistä tai vaikka urheilusta.

Se on silti vain yksi syy muiden joukossa, miksi narsistin kanssa oleminen tietää yleensä vaikeuksia.

Narsistit mielellään leimaavat muita narsisteiksi.

– Etenkin jos nämä ovat komeampia, kauniimpia, varakkaampia tai menestyneempiä. Narsistit ovat myös hyvin loukkaantumisherkkiä, todella itsekeskeisiä ja keskittyvät niihin asioihin, jotka tuovat heille itselleen jollain tavalla etuja, kunniaa ja rahaa.

Narsistin täytyisi jatkuvasti saada kylpeä muiden ihailuissa erilaisten saavutustensa vuoksi. Tämä tekee elämästä hyvin vaikeaa sekä narsistille itselleen että hänen läheisilleen.

– Nolatuksi tuleminen on narsistille kova paikka, ja häpeän kokeminen uhkaa häntä koko ajan. Silti narsisti voi vauhdissa ollessaan vaikuttaa täysin häpeämättömältä, Lauerma kuvailee.

Voiko sen kanssa elää?

Eniten kolhuja joutuvat ottamaan narsistin kanssa parisuhteessa olevat, tämän vanhemmat, sisarukset ja lapset. Jotkut voivat kaikesta huolimatta onnistua pitämään esimerkiksi parisuhteen kasassa.

– Lievästi narsistisen ihmisen kanssa on mahdollista elää, jos hänessä on myös positiivisia piirteitä muilla elämänalueilla. Empatialla ja kestävyydellä voi silloin keskittyä nauttimaan narsistisen ihmisen hyvistä puolista ja opetella sietämään hänen vaikeuksiaan itsetunnon säätelemisessä, Lauerma kertoo.

Menestyksen huipulla oleva narsisti voi myös olla omalla erikoisella tavallaan hyvin viehättävä ja säteillä energisyyttä ja innostuneisuutta. Kun hänellä itsellään on kaikki hyvin, narsisti voi luoda hurmoshenkeä ja pystyä kehumaan toisiakin – vaikka kehut ja kiitokset muille eivät yleensä kuulu narsistin sanavarastoon.

– Narsistisen häiriön taustalla on suurta riittämättömyyttä. Henkilö ei kelpaa itselleen tai koe itseään minkään arvoiseksi ilman suuria kehuja. Siksi hän päätyy yleensä hyvin risaisiin ja hankaliin ihmissuhteisiin, Lauerma selittää.

Hidas kehitys empatiaan

Jos narsistiin tutustuu, kun tämä on huipulla, vaikutelma voi siis olla hyvinkin hurmaava. Menestykseen nojaava tasapaino on kuitenkin valitettavasti pettävää ja väliaikaista. Kun elämä taas kolhii, tai narsisti jää maailman toiseksi parhaimmaksi, häntä voi uhata rajukin depressio.

Vaikka narsistin hyvät vaiheet eivät kestä yleensä kauaa, tunnelin päässä on pientä valoa. Narsistin käytöksessä ja minäkuvassa voi tapahtua pientä kypsymistä. Se on hidasta, mutta hetkellistä hurmosta kestävämpää muutosta parempaan.

– Tarve halveksia toisia voi vähetä, jos narsistilla on joitakin merkityksellisiä ihmissuhteita, ja jos hän pääsee pätemään jollakin hänelle itselleen riittävällä tavalla. Jos narsistin elämä pääsee etenemään rauhallisesti, hän voi oppia vähän kerrallaan ymmärtämään paremmin omaa oikeaa arvoaan ja antamaan arvoa toisillekin, Lauerma sanoo.

Ymmärryksen ja selitysten saaminen narsismin takana olleisiin asioihin, kuten tunnekylmyyteen lapsuuden kasvuoloissa, voi auttaa narsistia pitkässä terapiassa rakentamaan minäkuvaansa uudelleen.

Onnistuminen on silti epävarmaa, sillä narsistin kanssa hoitosuhde on aina veitsenterällä.

Narsismissa on siis parhaimmillaankin kyse persoonallisuuden häiriöstä, jota henkilö ei itse tunnista eikä hallitse. Todellinen narsistinen persoonallisuushäiriö on onneksi harvinainen. Vaikeita, itseriittoisia ja muita vähätteleviä ihmisiä voi olla vaikka joka suvussa, mutta se ei ole sama asia.

Mielikki

Minulla oli kasvain, jolloin asia käsiteltiin psyykkiseksi. Olin viikon kuntoutuslomalla, jolloin halusin psykiatrille puhua minun käsittelystä väärin. Koska en ollut psyykkisesti sairas vaan lopulta kasvain löytyi. Oli kerrottu sellainen uskomaton tarina siis negatiivinen ja aliarvioida. LauerLauerma sanoi ettei jouda papereita lukemaan mutta kirjoitti silti narsistinen. Asiasta on jo kauan mutta tämä jätti minuun ikuiset haavat. Olen toisia ajatteleva, huolehtiva ja kaikkea muuta kuin narsistinen. En voi enää lääkäreitä arvostaa enkä luota. Oliskohan tämä LauerLauerma itse narsistinen herkkien ihmisten mielen pahoittaa ja jumalasta seuraava jos sittenkin pirullinen vain kuolevainen niin kuin muutkin ihmiset.

  • ylös 43
  • alas 28
auer

Mikään ei riitä Hannu Lauermalle, psykiatrian ylipapille kaikkitietävälle jumalan kuvalle.

  • ylös 37
  • alas 96
Sisältö jatkuu mainoksen alla