Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

√Ąidill√§ni on aivan j√§rkytt√§v√§ m√§√§r√§ tavaraa, l√§hinn√§ vaatteita. Ne t√§ytt√§v√§t 75 % ison omakotitalon kaapeista ja yhden huoneen. H√§n k√§ytt√§√§ vain murto-osaa ja ostelee uusia. Ostos saattaa j√§√§d√§ kaupan pussiin hintalappuineen.
√Ąidill√§ on my√∂s jatkuva pelko siit√§, ett√§ jokin paikka menee sotkuun. Sohva ja nojatuolit on peitetty tekstiileill√§, auton penkit pienill√§ r√§symatoilla ja vilteill√§. Eteiseen ostettiin uudet matot, mutta eih√§n niit√§ voi pit√§√§, jos kengist√§ tulee likaa. Talossamme asuu vain aikuisia. Tartuntatauteja √§iti pelk√§√§ yli kaiken ja pesee k√§si√§√§n l√§hes verille.
√Ąiti on kunnollinen ty√∂ss√§ k√§yv√§ ihminen, jolla ei ole koskaan ollut mielenterveysongelmia. Jos h√§nen el√§m√§√§mme hankaloittavaa touhua kritisoi, √§iti keksii mit√§ ihmeellisimpi√§ perusteluja. Mit√§√§n j√§rkev√§√§ keskustelua asiasta ei voi k√§yd√§."
Epätoivoinen

Ostamispakkoa tai -addiktiota ei vielä luokitella mielenterveyshäiröksi, vaikka se usein liittyy sellaisiin. Keräilypakko sen sijaan on mukana psykiatrisissa luokittelujärjestelmissä ja on meillä Suomessa kytketty pakko-oireisiin häiriöihin. Niihin liittyy myös pakonomainen käsien peseminen ja sotkun pelko. Ikävä kyllä kertomasi mukaan äidilläsi näyttäisi olevan mielenterveysongelma, joka hoitamattomana pahentaa niin hänen kuin teidän läheisten elämänlaatua. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että hän ei olisi edelleen kunnollinen ihminen. Hän vain tarvitsee apua.

Pakonomaisessa keräilyssä keskeisenä on kuvaamasi vaikeus luopua tavaroista, vaikka ne olisivat tarpeettomia ja aiheuttavat tilaongelmia. Luopumisen ajattelu ja siitä keskustelu herättää ahdistusta, mutta myös syyllisyyttä ja häpeää. Usein keräily johtaakin sosiaalisten suhteiden ja myös oman toimintakyvyn heikkenemiseen. Energiaa ei riitä enää tavaramäärän ja siihen liittyvien tunteiden, ajatusten ja käyttäytymisen hallitsemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

√Ąitisi ei n√§ytt√§isi t√§ysin k√§sitt√§v√§n, ett√§ ker√§ily on muodostunut ongelmaksi, vaan pyrkii etsim√§√§n sille omasta mielest√§√§n j√§rkevi√§ perusteluja. Mit√§ syvemm√§lle h√§n menee t√§h√§n keh√§√§n, sen oudommiksi selitykset muuttuvat ja sit√§ my√∂ten my√∂s k√§ytt√§ytyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bakteerikammo ja käsien peseminen liittyvät varmasti äitisi tapauksessa samaan yritykseen hallita omaa elämää erilaisin hetkellistä tyydytystä tuottavin rituaalein.

Syitä keräily- ja ostamispakkoon on etsitty muun muassa aivojen palkitsemisjärjestelmästä, mallioppimisesta, ongelmallisista tai traumaattisista elämänkokemuksista (onko isällesi tai perheessänne tapahtunut jotain vakavaa) ja persoonallisuustekijöistä. Keräilypakosta kärsivistä jopa 75 %:lla on todettu myös masennus tai ahdistuneisuushäiriö. Tämän vuoksi varhainen hoitoonohjaus on tärkeää. Onhan äidilläsi myös bakteerikammoa ja pesemispakkoa, jotka vievät hänen voimavarojaan.

"Pakko-oireisen on tunnistettava ongelmansa."

√Ąitisi tapauksessa l√§√§kehoito on varmasti yksi osa kokonaishoitoa. Terapiassa parhaita tuloksia pakko-oreista on saavutettu kognitiivisella k√§ytt√§ytymisterapialla, jota voidaan antaa niin yksil√∂- kuin ryhm√§terapiana. Keskeist√§ onnistuneissa hoidoissa n√§ytt√§isi olevan pakko-oireisen oma kyky tunnustaa, ett√§ h√§nell√§ on ongelma, ja motivaatio hakea siihen apua.

Aiheeseen voit tutustua kirjan Keräilypakko - aarteittensa vankina (Tolin ym. 2014) kautta. Klassinen dokumentti Grey Gardens (USA 1975) kuvaa tilannetta, jossa elämä on suistunut kaaokseen, jossa kaikki paikat ovat täynnä roskaa ja kissoja. Siitä on tehty myös HBO:n tuottama televisio-dramatisointi vuonna 2009.Näin eteenpäin

 

  • Tutustukaa kirjasuositukseeni ja keskustelkaa siit√§ ilman √§iti√§.
  • Olkaa sitten itse yhteydess√§ l√§√§k√§riin, psykiatriin tai A-klinikkaan ja pyyt√§k√§√§ neuvoja asian k√§sittelyyn kotona.
  • Motivoikaa √§iti√§ l√§htem√§√§n keskusteluun asian tiimoilta.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla