Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen 32 v nainen ja intohimoinen kuntosali- ja fitnessharrastaja. Treenaaminen ja terveellinen elämäntapa ovat minulle tärkeitä. Perun usein kaveritapaamisia ja kutsuja enkä lähde myöhäisrientoihin, koska haluan nukkua ja palautua kunnolla. Elän omannäköistä elämää. Nautin tästä elämäntyylistä ja se on minulle tärkeää. Välillä kuitenkin tulee syyllisyyden tunteita, sillä kaikki eivät ymmärrä elämäntyyliäni ja pahoittavat mielensä. Mietin olenko liian itsekäs, kun elän fitnesselämää, johon kuuluvat säännölliset elämäntavat, treeniohjelma ja ruokavalio. Luovuin vapaaehtoistyöstäkin, että saan treenille aikaa ja yksi ystävyyssuhde kaatui, kun en saanut häneltä ymmärrystä ja tukea elämäntyylilleni. Vaikka en kadu, mietin silti välillä, olenko rajannut liikaakin asioita ja ihmisiä elämästäni pois.
Janette

Kukaan ei kiistä liikunnan terveysvaikutuksia, mutta liikuntaan pätee sama sääntö kuin kaikkeen muuhunkin elämässä: liiallinen määrä mitä tahansa, hyvääkin asiaa, muodostuu lopulta ongelmaksi. Kirjeesi perusteella olet hyvin lähellä tätä rajaa. Sinänsä sosiaalisen elämän tilapäisessä kaventumisessa ei ole mitään vaarallista. Sitä tapahtuu kaikille esimerkiksi parisuhteiden ja perheen muodostamisen, intensiivisten opiskelujaksojen tai työprojektien johdosta. Välillä ihmiset vain ”katoavat” syystä tai toisesta muutamaksi vuodeksi ja palaavat sitten takaisin esimerkiksi ruuhkavuosien helpottaessa.

Kuvaat itse kokevasi välillä syyllisyyttä vetäytymisestäsi ja mietit, oletko liian itsekäs kun elät valitsemaasi ja hyvältä tuntuvaa fitness-elämää, joka rajaa asioita ja ihmisiä pois elämästäsi. Tunteet, kuten mainitsemasi syyllisyys ja katumus, viestittävät meille tärkeistä asioista. Ehkä ne kertovat, että sinun on nyt syytä pohtia tilannetta. Mikä on sinulle todella tärkeää tässä elämäntilanteessa ja pitkällä tähtäimellä? Intensiivinen kuntoilu vai kuntoilu ja hyvät, läheiset ihmissuhteet?

Ikäsi puolesta olet tilanteessa, jossa on tehtävä isoja elämänvalintoja. Ne liittyvät uraan, parisuhteeseen ja perheen perustamiseen. Et kuvaa työtilannettasi lainkaan, joten se ei liene arvolistasi kärkipäässä. Sama pätee ilmeisesti myös parisuhteeseen ja perheen perustamiseen. Intensiivinen kuntoilu voidaan nähdä tietynlaisena prinsessa Ruususen ratkaisuna, jossa näiden elämän keskeisten kysymysten pohtiminen jää sivuun. Kasvua ei tapahdu ennen heräämistä. Se ei tietenkään tarkoita, että jokaisen pitäisi hankkia oma prinssi. Mutta elää onnellisena elämänsä loppuun asti on hyvä tavoite meille kaikille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olet havahtunut tilanteeseesi ja mietit valintojasi. Yksi tapa tarkastella sitä on niin kutsuttu mielen ravintolautanen. Liikunnan ja levon lisäksi mielen ateriassa tulisi päivittäin olla aikaa pysähtyä, rentoutua, leikkiä, keskittyä ja olla yhdessä muiden kanssa. Tässä on sinulle haastetta: miten tuoda arkeen muitakin tärkeitä elementtejä kuin liikunta ja lepo. David Rock on kirjoittanut elämänvalintojen tekemisestä kirjan Personal Best: Step by Step Coaching for Creating the Life You Want ja Daniel Siegel kirjan Mindsight: The New Science of Personal Transformation. Helpompi tapa tuumailla elämääsi on katsoa esimerkiksi tuore chileläinen elokuva No Filter (Netflix 2016) tai ajattomat klassikot When Harry met Sally (1989) ja Forrest Gump (1994). Kaikissa mietitään samaa kysymystä: mitä oikein haluan elämältäni ja miten saavutan sen.

Näin eteenpäin

  • Varaa aikaa ja vaivaa oman elämäntilanteesi pohtimiseen.
  • Lue esim. suosittelemani kirjat, katso elokuvasuositukset ja kirjoita ylös ajatuksiasi.
  • Tapaa joku ystäväsi ja keskustele hänen kanssa näistä isoista elämänkysymyksistä.
  • Harkitse paluuta vapaaehtoistyöhön vaikka pienemmällä panoksella.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla