Onko sinun vielä vuosienkin jälkeen mahdotonta kohdata entistä puolisoa ilman tunnemyllerrystä? Ehkä eron käsittely on yhä kesken ja vaatii vielä itsetutkiskelua.

 

Jätetty painiskelee murretun itsetunnon kanssa, jättäjä syyllisyyden tunteiden kanssa. Molemmilla on omat vaikeat tunteensa.

Jättäjä voi joutua myöhemmin pohtimaan, mitkä asiat eroon todella johtivat. Perkaaminen kannattaa, jottei uusissa suhteissa toistaisi entisen virheitä. Kuitenkin molempien on tärkeää irrottautua entisestä puolisosta ja keskittyä omaan uuteen elämänvaiheeseensa.

Eroasioiden käsittely on kesken, jos viha tai muut vahvat tunteet kaihertavat mieltä. Kielteinen tunne toimii oljenkortena entiseen puolisoon. Hänestä ei olekaan valmis irrottautumaan. Myös suruun voi jäädä kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Irrottautuminen vie aikaa

Kriisistä selviytymiseen kuuluvat usein shokkivaihe, reaktiovaihe ja uudelleen suuntautumisen vaihe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuskallisten tunteiden kanssa kamppailevaa auttaa ehkä tieto, että jonain päivänähän on kolmannessa vaiheessa. Silloin hän jo suunnittelee ennen kaikkea omaa tulevaisuuttaan, eikä enää vaivaudu esimerkiksi vahtimaan eksän toimia Facebookissa.

Liitostaan henkisesti ”irrottautunut” suuntaa tulevaan omien arvojensa ja unelmiensa voimistamana.

Ensisurun ja vihan käsittelylle pitää antaa aikaa, sillä se auttaa irrottautumaan entisestä. Ei kannata yrittää suorittaa eroa kiirehtimällä elämässä seuraavaan vaiheeseen, oppimatta mitään.

Irrottautumisessa auttavat myös vertaistuki, erokirjallisuus ja liikuntaharrastukset, jotka juurruttavat tähän hetkeen ja tekevät tulevaisuudella tuskailun mahdottomaksi.

Kun jumi ei laukea?

Eksästä irtaantuminen vie yleensä vähintään vuoden. Jos tuntuu, ettei pääse elämässä eteenpäin, kannattaa miettiä vaikeiden tunteiden takana olevia aiempia kokemuksia.

Ehkä hankalien tunteiden takana on jokin muu pettymys. Tunne siitä, ettei saanut sitä, mikä itselle kuului.

Ihmissuhteissa voi joutua suostumaan siihen, ettei toive toteudu. Silloin vihan tunteelle vain kannattaa antaa tilaa – se vie eteenpäin.

Ero ei kuitenkaan vie arvoa yhdessä koetulta hyvältä. Olisiko mahdollista löytää kiitollisuutta hyvistä hetkistä? Keskity siis kiitollisuutta herättäviin muistoihin ja asioihin. Se ehkäisee katkeroitumista ja jumittumista menneeseen.

Itsemyötätunto auttaa

Ei tarvitse tavoitella ystävyyttä eksään, jos sen edellytykset on menetetty. Riittää, että antaa itselleen rauhan. Omiin hankaliin tunteisiinsa voi opetella suhtautumaan myötätuntoisesti. Ajatella, että ne kuuluvat tähän vaiheeseen.

Myötätunto itseä kohtaan voi auttaa valuttamaan myötätuntoa myös entistä puolisoa kohtaan. Tuollainen ihminen hän onkin. Olin kerran rakastunut häneen. Nyt hän voi sanoa mitä tahansa, eikä se järkytä päivääni. Teimme molemmat parhaamme, enempään emme kyenneet.

Anteeksi antaminen vapauttaa eteenpäin.

Asiantuntija seksuaaliterapeutti, eroasiantuntija, kouluttaja Marika Rosenborg.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sally

Käyn juuri tuollaista läpi. Mies jätti pitkäperjantaina. Hänellä toinen nainen, olen täysin lyöty, kaikki on mustaa ja en näe minkäänlaista tulevaisuutta. Mies osti puoliskoni omakotitalosta ja olen jo 2 viikkoa asunut uudessa kämpässä. Mies auttoi käytännön asioissa, en olisi yksin saanut tehtyä mitään. Kai hänellä oli huono omatunto, koska ensin hän oli ylimielinen, mutta alkoi sitten ahkerasti auttaa. En olisi todellakaan halunnut erota, kaipaan häntä, kotiani, yhteistä elämäämme, kaikki, aivan kaikki on viety minulta. Hän jatkaa elämäänsä, koska hänhän ehti prosessoida eroa mielessään, minä olen rikki, edelleen shokissa ja suorastaan toimintakyvytön. Olen todella yksin, kaikki tuntuu vaikealta ja minua pelottaa. Miten tästä voi selvitä, miten löytää tarkoitus elämälleen?

  • ylös 61
  • alas 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla