Ei tarvitse ajatella samalla tavalla, jotta parisuhde toimisi. Mutta tekemällä oikeita asioita päivittäin suhteessa, liiton kuin liiton saa kukoistamaan. Lue psykologin neuvot.

Yleensä ottaen meillä menee puolisoni kanssa hyvin, ajatusmaailmat vain ovat erilaiset. Mieheni on koulutettu filosofoija, minä tavallinen nainen. Meillä on pitkä avioliitto takana ja lapset maailmalla.

Mies uppoutuu työprojekteihin, itse olen työtön ja kaipaan seuraa. Aika ajoin saan mieheltäni letkautuksia, joille nauran mutta jotka ovat jääneet vaivaamaan. Puheet ovat vertailevia ja liittyneet muihin naisiin. Hänen kommenttinsa eivät kohota huonoa itsetuntoani.

En ole ottanut tätäkään asiaa puheeksi, sillä en uskalla pilata hänen päiväänsä valituksellani. Olen aina vähän pelännyt miestäni, sillä jään kakkoseksi, jos jotain selvitellään. TYÖTÖN ÄITI

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiantuntija vastaa:

KYSYMYKSESI nostaa esille varsin yleisen ristiriidan parisuhteissa. Yleensä ottaen menee hyvin, mutta ajatusmaailmat ovat hyvin erilaiset, jäät aina kakkoseksi ja vähän pelkäät miestäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein ajatellaan, että hyvä parisuhde syntyy vain persoonallisuuksiltaan tai ajatusmaailmoiltaan samanlaisista ihmisistä. Tästä ei ole tutkimusnäyttöä: kaikenlaiset ihmiset voivat muodostaa hyviä suhteita keskenään.

Lisäksi on vahvaa näyttöä siitä, että tekemällä oikeita asioita päivittäin suhteessa, liiton kuin liiton saa kukoistamaan.

OIKEASTAAN ainoa positiivinen seikka, jonka tuot esille on, että sitoutuminen liittoon näyttäisi olevan kunnossa: ei ole eroamisajatuksia ja takananne on jo pitkä matka.

Huolestuttavaa sen sijaan on, että ette näytä olevan toistenne kartalla.

Kerrot tekeväsi töitä ymmärtääksesi miestäsi, mutta hän ei näytä olevan kiinnostunut sinut ajatuksista, toiveista tai tekemisistä.

Parisuhteessa molempien osapuolien tulee kokea olevansa toiselle se tärkein ja saada tukea niin myötä kuin vastoinkäymisissä.

Nämä avioliittovalan keskeiset tekijät ovat aikamoinen haaste nykyajassa, jossa kaikkea mielenkiintoista on tarjolla yötä päivää.

Miehelläsi tuntuu olevan koko ajan muita projekteja kuin sinä.

Voisitteko palata takaisin seurusteluaikaanne, jolloin sinä olit se tärkein projekti hänelle?

Tätä mahdollisuutta voisitte tutkia muistelemalla vaikkapa illallisella seurusteluaikaanne ja suhteenne ylä- ja alamäkiä.

Yksi tärkeä hyvien liittojen piirre on, että muistoissa myös vaikeudet koetaan yhdessä voitettuina haasteina, joiden ylittämiseen tarvittiin molempien aktiivisuutta.

SUHTEENNE haaste ei ole kommunikaatiossa vaan pikemminkin rakastavan yhteyden ylläpidossa. Se täytyisi nyt tavalla tai toisella elvyttää.

Kun yhteys taas toimii, sinäkin voit ilmaista ajatuksiasi rohkeammin.

Ja ehkä miehesikin voisi kertoa omista toiveistaan letkauttelun sijaan.

On tärkeää, että sinä työstät myös omaa itsetuntoasi. Ronnie Grandellin kirja Itsemyötätunto ja Sanna Fäldtin kirja Nauti  työstäsi!: Naisen voimakirja työelämään tarjoavat tekniikoita avuksesi.

Toista ei voi pakottaa, mutta toivottavasti keksit keinoja aktivoida miehesi mukaan uuteen intohimoisempaan seurustelusuhteeseen kanssasi.

Mikäli tämä ei omin voimin onnistu, etsikää sopiva pariterapeuttia, joka voisi auttaa teidät uuteen alkuun.

NÄIN ETEENPÄIN

  • KÄY tutustumassa erilaisiin parisuhdesivustoihin (esim. vaestoliitto.fi, mieli.fi, parisuhdekeskus.fi).
  • LUE kirjasuositukseni ja kerää itseluottamusta ottaa parisuhteenne haasteet puheeksi.
  • KESKUSTELE tästä parisuhteen elvyttämisprojektista ystäviesi kanssa.
  • MYY ajatus ensimmäisistä treffeistä vanhaan tapaan miehellesi.
  • MUISTA kiittää itseäsi kaikesta siitä mitä teet suhteenne eteen.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla