Helena Ahti-Hallberg alkoi keväällä kärsiä kovista vatsakivuista. Vatsasta ja suolistosta löytyikin tutkimuksissa monta syytä vaivoihin. Ruokavalio on vaihtunut, ja Helenan päivä alkaa nyt itse tehdyllä smoothiella.

Tanssinopettaja Helena Ahti-Hallbergistä, 48, tuntui viime keväänä, että hänen kehonsa antoi periksi. Se oli järkyttävää huomata.

-Tähän asti terveys on ollut minulle itsestäänselvyys, ovathan tanssin terveysvaikutukset tutkitusti tiedossa. Tanssiminen tekee hyvää sydän- ja verisuonielimistölle, pitää kehon liikkuvana ja vaikuttaa myönteisesti mieleenkin. Mutta suolistoani se ei pelastanut, sanoo Ahti-Hallberg.

Hänen vatsansa oli yhtenä aamuna kuin suuri pallo ja kivut yllättivät, vaikka pieniä tuntemuksia olikin jo ollut. Kesän aikana asiaa on tutkittu ja tutkitaan vielä syksyllä lisää.

- Aluksi säikähdin, sillä vatsasta ja suolistosta löytyi monenlaista ongelman aiheuttajaa. Divertikkeleitä, viitteitä Crohnin taudista ja maksasta jopa kaksi kasvainta – onneksi ne ovat vaarattomia. Kesällä piti miettiä, kuinka tästä eteenpäin.

Nyt Ahti-Hallberg kulkee itse valmistettu vatsaystävällinen smoothie matkassa.

- Nautiskelijana olen tähän asti syönyt mitä vaan. Nyt aamiaiseni on vähän kuin keliaakikolla, sillä kokeilen parhaillaan, millainen ruokavalio olisi vatsalleni paras. Tutkin myös ruokien tuoteselosteet, sillä haluan välttää lisäaineita.

Tämä kaikki vaatii uutta asennetta ihmiseltä, joka on pitänyt syömistä nautintona ja sosiaalisena tapahtumana ja mättänyt roskaruokaakin huoletta.

 

Helena Ahti-Hallbergin aamupalasmoothie

1 dl maustamatonta acidophilus-jugurttia

1 rkl chiasiemeniä

2 lehtikaalin lehteä 

1 dl mustikoita

1 dl mansikoita

1 banaani (jos haluaa runsaamman smoothien)

1,5 dl punaviinimarjamehua

 

Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä täyteläinen juoma. Sitä on helppo kuljettaa tarvittaessa sporttijuomapullossa mukana pitkin päivää.

Helena täydentää omaa juomaansa annospussilla vitamiineja ja kollageenia.

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.