Iiro Rantala elämänmuutos

Iiro Rantalan elämäntaparemontti tuotti tulosta. Neljäkymmentäviisi kiloa on lähtenyt. Muusikko aikoo pitää kiinni terveysteoistaan, joihin kuuluu aamupalan tumma suklaa. 

Muusikko Iiro Rantalan, 46, elämäntaparemontti alkoi viisi vuotta sitten.

–Oli pakko tehdä jotakin, kun lääkäri luetteli sairaudet, jotka olisivat edessä jos painoni pysyisi 130 kilossa, kertoo Rantala.

Siihen asti muusikko oli mässännyt sydämensä kyllyydestä ja alkoholiakin kului.

–Usein alkoholi tosin toimi nukahtamislääkkeenä. Olin rento pullukka, joka ei yhtään välittänyt, mitä itseensä tunki.

Nyt Rantala tietää olevansa toista ääripäätä. Hän kontrolloi tiukasti elämäntapojaan, ja se linja on pitää. Tulos: paino on pudonnut neljäkymmentäviisi kiloa.

Rantala juoksee säännöllisesti, käy salilla ja harrastaa pilatesta. Elämäntaparemontti on alkukokeilujen jälkeen saanut nykymuotonsa kaksi vuotta sitten. Se tarkoittaa: säännöllisesti liikuntaa ja kasviskalapainotteinen tarkasti mitoitettu ruokavalio.

Aamupalan erikoisuus sallitaan

Iiro Rantalan vakioaamupala kuitenkin yllättää! Suklaisuudellaan.

–Mielestäni aamiaisen ainoa erikoisuus on, että se on aina sama, sanoo Rantala.

Aamupalaan kuuluu myös maitokahvi, joka onkin päivän ainoa kahvi.

–Aamiaisen jälkeen siirryn teehen.

–Olen suklaafriikki mutta välttelen sokeria. Saan tyydytettyä suklaanhimon näillä stevialla tai raakasuklaalla, kaakaojauheella ja suklaasoijamaidolla.

Kahden kananmunan vegemunakas

  • 2 kananmunaa ja loraus kermaa
  • Herkkusieniä, 1-2 rkl
  • Parsakaalia, 1-2 rkl
  • Pinaattia, 1-2 rkl

Riko kananmunat ja lisää seokseen reilu ruokalusikallinen kermaa. Vispaa haarukalla hetki. Paista täytteet pannulla ja lisää munaseos. Paista alhaisella lämmöllä 5 minuuttia, jotta munakas kiinteytyy.

Iiron mysli

  • Kaurahiutaleita
  • Para- tai saksanpähkinöitä
  • Kaakaojauhetta
  • Soijamaitoa
  • Pala tummaa suklaata

Sekoita ainekset murskattuina kuhloon ja nauti.

Lue lisää Iiro Rantalasta Hyvä terveys 1/2017. Tilaajana voit lukea lehden digilehdet.fi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt rankasta stressistä puolen vuoden ajan. Se johtuu traumasta, jota käsittelen yhä mielessäni. Iso ongelma on kuitenkin mahdollisesti stressistä aiheutuvat fyysiset oireeni. Lihakseni saattavat nykiä, saan elohiiriä ympäri kehoa sekä suonenvetoja jalkoihin satunnaisesti, erityisesti nukkuessa. Lisäksi saatan tuntea täysin selittämätöntä, voimakasta kipua esim. varpaassa muutaman tunnin ajan. Oireet pahenevat, jos pohdin niitä tai olen nukkunut huonosti. Olen huolestunut oireista, koska pelkään niiden aiheutuvan jostakin vakavasta sairaudesta. Onko syytä huoleen?

KUVAUKSESI perusteella on vaikea ottaa kantaa oireiden taustaan. Oliko mainitsemasi trauma luonteeltaan psyykkinen vai kohdistuiko trauman yhteydessä pään kolaus tai niskan retkahdus? Jos päähäsi tai niskaasi on kohdistunut fyysinen vamma, kannattaa sinun kääntyä neurologin puoleen lievän aivovamman poissulkemiseksi.

Ainakin osa oireistasi voi olla psyykkisiä ja traumaperäisiä tai jatkuvaan stressiin liittyviä oireita. Oireesi eivät kuitenkaan vaikuta vakavilta ja todennäköisesti lievittyvät vähitellen ovat ne sitten olemukseltaan neurologisia tai psykologisia. Traumaperäiset psykologiset oireet ovat kuitenkin joskus itsepäisiä, jolloin trauman herättämien muistojen käsittely psykoterapiassa voi olla perusteltua.

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sinussa – kuten kaikissa suomalaisissa – on sisua. Se pitää vain kaivaa esiin, muistuttaa sisusta kirjan kirjoittanut Joanna Nylund.

Sisu on päättäväisyyttä, rohkeutta, urheutta ja tahdonvoimaa. Se on asenne, mutta ennen kaikkea toimintaa. Sisu on periksiantamattomuutta, joka kannattaa ottaa käyttöön, kun usko omiin voimavaroihin ja kykyihin meinaa loppua.

Suomalaisesta sisusta kirjan julkaissut Joanna Nylund kertoo, miten valjastat sisun tavoitteidesi saavuttamiseen.

Tilaa oppimiselle

Sisu kannattaa kaivaa esiin, kun tulee vastaan odottamattomia tai suurilta tuntuvia haasteita. Opiskelussa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Ne voimistuvat, kun vaimennat ympäriltäsi kaiken ylimääräisen kohinan.

Suomalainen tapa on löytää oma sisäinen rauha luonnosta – ja muista, ilman puhelinta tai muita häiriötekijöitä. Näin saat aivoihin tilaa uuden oppimiselle.

Pienet tavoitteet liikuntaan

Sisu on sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Se auttaa sinua, kun liikunnan aloittaminen tai tavoitteiden saavuttaminen tökkivät.

Muista, että voima ja sitkeys kasvavat pikku hiljaa, huippukuntoa ei tarvitse saavuttaa heti. Uskalla ottaa pieniä tavoitteita, ensin vaikka vain kotikadun juokseminen päästä päähän.

Oman tavoitteesi voit pitää ainakin alkuun ihan itselläsi, sitä ei tarvitse heti kuuluttaa kaikille sosiaalisessa mediassa. Muista, että liikut itsesi, et kenenkään muun takia.

Työkaverilta vahvistavia sanoja

Suomalaisten vahvuus on rehellinen kommunikaatio. Uskallamme puhua vaikeista asioista niiden omilla nimillä, ei kaunistelluilla kiertoilmaisuilla. Avoin keskustelu kohottaa ilmapiiriä ja näkyy lopulta yrityksen tuloksessa.

Sisu pääsee todella oikeuksiinsa, kun olemme paineen alla. Työporukassa olemme vahvempia kuin yksin: kun oma sisusi on vähissä, toinen voi täydentää oikeilla sanavalinnoilla sisuvarastojasi.