Kun ero tulee isona yllätyksenä, alkujärkytys ravisuttaa sekä mieltä että kehoa. Keskity selviytymiseen tänään ja huomenna. Seuraavaksi kannattaa alkaa rakentaa omaa elämää. 

Aika helpottaa hyväksymään rakkauden menetyksen, mutta odottelun lisäksi on paras alkaa rakentaa itselleen tulevaisuutta.

Jätetty takertuu helposti menetettyihin hyviin hetkiin eksän kanssa: lähettää hänelle epätoivoisia viestejä, yrittää vieläkin selvittää, miksi, miksi, miksi. Joutuu ehkä tylytetyksi. Roikkuu sitten Facebookissa seuraamassa eksän uusia käänteitä omaa onnettomuuttaan häveten.

Akuuttia kipua voi helpottaa, jos kykenee jättämään huomiotta eksän some-tarinoinnin. Ihminen on kuitenkin luontaisesti utelias ja helposti kateellinenkin. Vaikka sattuu, on inhimillistä selata eksänsä päivityksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parempi olisi kuitenkin keskittyä tähän hetkeen ja huomiseen. Silta tulevaan elämään pitäisi koota oma ihmisarvo mielessä. Mitä kohti ja millaisena pyrinkin, olen arvokas. Eikä yksin tarvitse ponnistella!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eroryhmissä ja -kursseilla ymmärtää muillekin käyneen huonosti. Vertaistuki auttaa ottamaan vastaan itkettävät, sydänalaa repivät tunteet ja hyväksymään ne osaksi toipumista.

Pyydä rehellistä selvitystä

Eroa helpottaa, jos saa toiselta todentuntuisen, rehellisen selityksen sille, miksi hän haluaa erota. Aina niin ei käy, ja on kova pala joutua huomaamaan, ettei elämässä saakaan selitystä tapahtuneelle.

Jotkut asiat vain jäävät avoimiksi. Tämän hyväksyminen raastaa, jos on aiemmin ajatellut, että elämäänsä kykenee ainakin aika pitkälti hallitsemaan. 

Eroterapiatyössä on huomattu, että varsinkin jätetyt miehet ovat saattaneet uskoa toimineensa täysin oikein, kun he ovat tehneet ylipitkää työpäivää. On pitänyt tienata perheen eteen. Vaimo on kuitenkin jäänyt liikaa yksin eikä olekaan kestänyt tilannetta.

On tuskallista hyvästellä liitto, kun uskoo toimineensa oikein, mutta se onkin ollut puolisolle väärin.

Katkeroituminen hidastaa etenemistä

Vaikka tuska tuntuu kovana, olisi vältettävä katkeroitumista. Katkeroituvan kannattaa todella tehdä töitä itsensä kanssa, että pääsisi sinuiksi oman romahduksen kanssa.

Jos kantaa katkeruutta, se on kuin joisi myrkkyä ja toivoisi toisen kuolevan. On paras luopua kostohaaveista ja uhrin roolista. Sinua loukannut ihminen teki sen ajaakseen omaa etuaan tai tasatakseen tilit kanssasi. Älä odota anteeksipyyntöä.

Muutama tapaaminen terapeutin kanssa voi sekin auttaa näkemään tilanteen uudessa valossa. Apua saa myös netissä.

Katkeruus kertoo hädästä ja tarkoittaa, että jätetty kamppailee riittämättömyyden tunteen kanssa. Hänen olisi löydettävä aihetta olla tyytyväinen itseensä ja elämäänsä.

Sinä loistat vielä!

Sydän särkyneenä on parasta tehdä asioita, jotka rauhoittavat tunnemyllerrystä. Kokeilemisen arvoisia keinoja riittää, jos tuntuu, ettei tiedä mitä tekisi.

  • Tapaa ystäviä.
  • Lähde pidemmälle kävelylle tai retkelle luontoon.
  • Mene elokuviin.
  • Kutsu joku, vaikka mukavalta vaikuttava naapuri, luoksesi ja tehkää ruokaa.
  • Tartu harrastukseen, josta olet unelmoinut. Olet yksin, sinulla on nyt paremmin aikaa tehdä mukavia asioita.

Ja yllättäen, voit myös palata nuoruuden menetyksiin rakkauselämässä. Katsella kuvia vanhoista rakkauksista, kuunnella niiden lempibiisejä – viipyillä lohduttavassa melankoliassa. Olet joutunut koville ennenkin mutta selviytynyt!

Hyvin todennäköisesti sinussa on myös puolia, jotka vielä loistavat riippumatta siitä, elätkö yksin vai jaatko elämäsi jonkun kanssa.

Tulevia ihmissuhteita ajatellen on hyvä muistaa pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja onnensa aiheista. Toisen kautta kun ei pidemmän päälle voi elää.

Asiantuntija: Heli Vaaranen, parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti, Väestöliitto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Jotenkin tuntuu, että nykyään pettäjä ja jättäjä saa myötätuntoa ja ymmärrystä. Jätetyn pitää ymmärtää ja olla vaatimatta mitään selityksiä ja keskusteluja eron syistä. Minut on jätetty yllätyäen vain 3 kk sitten. Jokainen päivä on itkua, suurta surua, epätoivoa, ahdistusta ja kaiken nielevää yksinäisyyttä. Jättäjä on päässyt yli, koska prosessoinut asiaa mielessään ja elää vosunsa kanssa. Hänellä ei ole hätää, mutta minulla on, eikä ketään jonka kanssa asiaa puida.

  • ylös 18
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla